PSV kan uitglijder tegen Sparta afwenden: 3-5 in 'oranje bal-wedstrijd'

16-01-2021 20:39
108

PSV heeft op Het Kasteel zijn eerste overwinning van 2021 geboekt, na de remise tegen Ajax en de midweekse nederlaag tegen AZ. De Eindhovenaren leken op de besneeuwde mat van Het Kasteel een moeizame avond tegemoet te gaan, maar versloegen Sparta alsnog in een doelpuntenfestijn: 3-5 werd het uiteindelijk voor de ploeg van Roger Schmidt.

De Duitse trainer had zijn opstelling wederom door elkaar gegooid: Denzel Dumfries, Eran Zahavi en Donyell Malen begonnen op de bank. Malen moest overigens vlak voor rust weer aan de bak, als vervanger van de geblesseerd uitgevallen Cody Gakpo. Op dat moment stond er een 1-1 score op het bord. Bryan Smeets brak de wedstrijd al na vier minuten open: de aanvallende middenvelder profiteerde van balverlies van Pablo Rosario en schoot de bal schitterend in de bovenhoek.

Sparta kon die bliksemstart echter geen vervolg geven en zag Smeets bovendien in de loop van de eerste helft uitvallen. PSV drong aan en zorgde na een klein half uur voor de gelijkmaker. Noni Madueke gaf voor vanaf rechts, Gakpo toucheerde de bal lichtjes en Mauro Júnior gaf uiteindelijk het laatste zetje: 1-1.

Sparta wist mede dankzij doortastend verdedigen van Tom Beugelsdijk zonder verdere kleerscheuren de rust te halen, maar daarna ging het hard: vier minuten na rust – toen de witte bal was ingeruild voor een oranje exemplaar – stond er plots een 1-3 stand op de borden. Invaller Malen schatte een slim passje van Rosario op waarde en schoot PSV op voorsprong. Vrijwel direct daarna werd Madueke gevonden door gelegenheidsrechtsback Jordan Teze en werd PSV's derde treffer aangetekend door de Engelsman.

Sparta-trainer Henk Fraser probeerde het tij te keren met een driedubbele wissel: Reda Kharchouch was één van de spelers die zijn opwachting mocht maken, kreeg direct een grote kans, maar wist Yvon Mvogo niet te passeren. Twintig minuten voor tijd sloeg PSV terug: Philipp Max verraste Maduka Okoye met een schuiver vanuit de tweede lijn en bepaalde de stand op 1-4.

Dat leek voldoende om de wedstrijd rustig uit te spelen, maar Sparta maakte er tóch nog een wedstrijd van. Danzell Gravenberch tekende met een fraaie individuele actie en dito krul voor de 2-4 en miste even later een opgelegde kans. De aansluitingstreffer viel echter alsnog: Teze tikte Mario Engels aan, arbiter Bas Nijhuis wees naar de stip en Kharchouch benutte de toegekende penalty. PSV moest plotseling alle zeilen bijzetten in de slotfase, maar kon alsnog opgelucht ademhalen: Malen pakte in de extra tijd op aangeven van Ibrahim Sangaré ook de 3-5 mee. De Eindhovenaren springen over Feyenoord heen naar plek drie en komen op één punt van koplopers Ajax en Vitesse.