Ajax wint beroerde Klassieker en verstevigt koppositie ten koste van Feyenoord

17-01-2021 18:40 Laatste update: 18:57
413

De eerste Klassieker van 2021 is een prooi geworden voor Ajax. De Amsterdammers trokken in een beroerde wedstrijd aan het langste eind tegen Feyenoord: 1-0. Het gat tussen de twee rivalen op de ranglijst is nu zes punten.

Feyenoord-trainer Dick Advocaat verraste zondag met zijn opstelling door Nicolai Jörgensen en Ridgeciano Haps een kans te geven in de aanval. De Deen en Nederlander kregen echter nauwelijks bruikbare ballen en zagen hoe Ajax aan de andere kant gevaarlijker was.

Sébastien Haller en Nicolás Tagliafico hadden geen geluk in de afronding, maar na 22 minuten liet Ryan Gravenberch zien hoe het wel moet. De achttienjarige middenvelder kapte zichzelf vrij en prikte de bal achter doelman Nick Marsman: 1-0. Haller was net als in zijn eerste twee wedstrijden de aangever.

Na de openingstreffer verzuimde Ajax door te pakken. Sterker nog, de ploeg van trainer Erik ten Hag bakte er niets meer van en dat leidde tot meer dreiging van Feyenoord. Haps stuitte op Andre Onana en Jens Toornstra schoot - vanuit buitenspelpositie - de bal naast.

Ook in de tweede helft stelden Ajax en Feyenoord zwaar teleur. Gravenberch stond toen niet meer op het veld, nadat hij in de rust werd gewisseld vanwege een blessure. Ajax en Feyenoord dreigden wel gevaarlijk te worden, maar het ontbrak steeds aan een goede eindpass.

Toch was Feyenoord nog enkele malen dicht bij de gelijkmaker. Steven Berghuis schoot de bal tot twee keer toe naast, terwijl hij had moeten scoren. Jörgensen wist Onana wel te passeren, maar zijn goal werd geannuleerd door buitenspel van Toornstra. In de slotminuut voorkwam Andre Onana nog de gelijkmaker van Leroy Fer en raakte Feyenoord nog de lat.

Door de overwinning verstevigt Ajax de koppositie in de Eredivisie. Het verschil met Feyenoord is nu zes punten. Vitesse en PSV staan daar nog tussen met respectievelijk drie en vier punten minder dan Ajax.