Zeven conclusies: Schuurs versus Timber, het (on)gelijk van Derksen en Advocaat

Zeven conclusies: Schuurs versus Timber, het (on)gelijk van Derksen en Advocaat

17-01-2021 19:50
151

De derde topper van deze supermaand is alweer achter de rug: na Ajax-PSV en PSV-AZ was het de beurt aan Ajax-Feyenoord. Een Klassieker werd het echter niet in de Johan Cruijff Arena: Ryan Gravenberch maakte de 1-0 en daarmee was alles wel gezegd. VoetbalPrimeur heeft echter nog genoeg discussiepunten gevonden om deze editie van Ajax-Feyenoord te duiden!

Ajax stelt teleur, Feyenoord wordt te laat wakker
Feyenoord leek even het ergste te vrezen en groef zich in tijdens de openingsfase. Pas na de 1-0 van Gravenberch durfden de gasten uit Rotterdam de weg naar voren te vinden. Met een klein beetje meer geluk hadden ze ook wel een resultaat kunnen halen. Ajax is nu halverwege het seizoen en staat vier punten voor op PSV en zes punten op Feyenoord, maar de titelrace is absoluut nog niet gelopen. Zeker niet als Ajax week na week zo blijft spelen... Tegen PSV was het bij vlagen flitsend, maar de ploeg van Ten Hag kon dat niveau eigenlijk geen moment aantikken in De Klassieker.

Schuurs versus Timber
Hoe zal het centrum van Ajax er woensdag tegen AZ uitzien? Perr Schuurs signeerde deze week een nieuw contract, maar moest voor de tweede wedstrijd op rij plaatsmaken voor Jurriën Timber. Of dat een geslaagde ingreep van Ten Hag was, kunnen we eigenlijk niet zeggen. Timber hoefde nauwelijks te verdedigen en mocht in de opbouw ook ongestoord zijn gang gaan. Feit is echter dat de strijd om een plekje naast Daley Blind volledig openligt.

Haller-investering lijkt gouden greep
Drie wedstrijden, drie assists: Haller werd aardig in bedwang gehouden door Uros Spajic en Marcos Senesi, maar was toch weer van doorslaggevend belang voor Ajax. Kan Haller deze lijn doortrekken en Ajax aan Champions League-miljoenen helpen met zijn doelpunten en assist? In dat geval is zijn transfersom van 22,5 miljoen een meer dan verstandige investering van Ajax.

De laatste jacht van The Hunter
Hoe zou de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar eigenlijk toegekeken hebben? Of het verstandig is of niet, de 37-jarige spits is hard op weg naar Gelsenkirchen om zijn oude liefde Schalke 04 te helpen in de degradatiestrijd. De huidige nummer twee in de lijn van Ajax-spitsen – Lassina Traoré is geblesseerd, Brian Brobbey viel zeven minuten voor tijd in voor Haller – lijkt dus niets meer te kunnen betekenen in het tweeluik tussen Ajax en AZ, later deze maand. Zou Ajax, Schalke en/of Huntelaar daar nog spijt van krijgen? De tijd zal het leren.

Haps: het (on)gelijk van Derksen en Advocaat
Veronica Inside-nestor Johan Derksen voelde de bui al hangen: linksback Ridgeciano Haps zou tijdens De Klassieker weer 'misbruikt' worden als linksbuiten, voorspelde hij. Trainer Dick Advocaat posteerde de nummer 5 inderdaad tegenover Noussair Mazraoui. Of het een succesvolle ingreep was, hangt af van waar je de nadruk op legt. Mazraoui kon nauwelijks aan aanvallen toekomen, maar Haps miste de grootste kans die Feyenoord in Amsterdam kreeg. Maar ja, welke linksback zou in die situatie wél gescoord hebben?

Malacia: het (on)gelijk van Derksen en Advocaat
Waarom Tyrell Malacia als linksback opstellen als je ook over Haps kunt beschikken, vroeg Derksen zich bovendien af. Advocaat deed het echter en de 21-jarige jeugdinternational was één van de allerbesten op het veld. Antony had niets te vertellen tegen de messcherpe Malacia en werd halverwege de tweede helft al gewisseld. Bondscoach Frank de Boer zal ongetwijfeld goedkeurend toe hebben gekeken. Hij liet met Owen Wijndal (AZ) al een veelbelovende linksback debuteren: wordt Malacia de komende jaren zijn grootste concurrent in Oranje?

Senesi grootste goudmijntje in De Kuip
Feyenoord verkocht Dirk Kuyt in de zomer van 2006 aan Liverpool en incasseerde toen achttien miljoen euro. Dat record staat ruim veertien jaar later nog steeds, maar zou binnenkort kunnen sneuvelen. De hierboven al genoemde Senesi moest na de 1-0 van Ajax even bekomen van de schrik, maar was alsnog één van de grote uitblinkers tijdens De Klassieker. Argentijns jeugdinternational, contract tot 2023, ook een Italiaans paspoort én regelmatig uitblinkend in de Eredivisie: als er geen gekke dingen gebeuren, gaat Feyenoord Senesi voor een mooi bedrag verkopen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)