Dramatische ontknoping in Supercopa: Bilbao slaat toe in verlenging, rood Messi

17-01-2021 23:30
60

Ronald Koeman is op dramatische wijze zijn eerste prijs als FC Barcelona-trainer misgelopen. De Catalanen streden zondagavond in Sevilla om de Supercopa, maar gaven in de laatste minuut een zege op Athletic Bilbao uit handen en gingen in de verlenging definitief ten onder.

De Basken hadden midweeks gestunt tegen Real Madrid, terwijl Barcelona na penalty's af had gerekend met Real Sociedad. Tijdens de eindstrijd in Sevilla was het aanvankelijk aftasten, maar de wedstrijd kwam gaandeweg de eerste helft alsnog los. Athletic-back Ander Capa zette Marc-André ter Stegen aan het werk en Lionel Messi miste het doel op een haar na.

Op slag van rust hadden beide ploegen wél succes: de 1-0 en de 1-1 vielen kort na elkaar. Antoine Griezmann kreeg de bal na een schitterende Barça-aanval met een gelukje voor de voeten en brak de wedstrijd open. Nog voor rust viel ook de gelijkmaker: Iñaki Williams lepelde de bal voor het doel en Óscar de Marcos liet Ter Stegen kansloos.

Na een klein uur spelen leek Athletic zijn comeback compleet te maken: oudgediende Raúl García tekende vanuit buitenspelpositie voor de 1-2, die echter na ingrijpen van de VAR werd afgekeurd. Williams rook ook nog aan een voorsprong, maar uiteindelijk was het alsnog Barcelona dat toesloeg. Jordi Alba gaf strak voor vanaf links, Griezmann tikte zijn tweede binnen: 2-1. Daar leek Barcelona genoeg aan te hebben, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd - nadat Frenkie de Jong een aardige kans op 3-1 had gemist - ging het alsnog mis. Invaller Asier Villalibre tikte van dichtbij een vrije trap van Iker Muniain in het dak van het doel: 2-2.

Barça moest dus voor de tweede keer in vier dagen tijd verlengen. Hierin ging het al vroeg mis: Williams speelde zich op de rand van de zestien meter vrij en schoot de bal - weliswaar via een Catalaans been - schitterend in de bovenhoek. De mannen van Koeman leken pas in de tweede helft van de verlenging te bekomen van die klap en gingen vlak voor het eindsignaal alsnog op zoek naar de 3-3. Een vrije trap van Messi caramboleerde via via net naast en Griezmann liet na om zijn derde te maken. Tot overmaat van ramp kreeg Messi rood vanwege een slaande beweging. De Basken trokken hun voorsprong over de streep en Barça wacht nog steeds op zijn eerste prijs sinds de landstitel van 2019.