Vitesse maakt het onnodig spannend, maar bereikt ten koste van ADO kwartfinale

19-01-2021 20:40 Laatste update: 20-01-2021 07:14
17

Vitesse is met de schrik vrij gekomen in de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag. De ploeg van coach Thomas Letsch maakte het na een 2-0 voorsprong nog onnodig spannend, maar staat wel in de kwartfinale: 2-1.

Het begin in het Gelredome was veelbelovend. Al na één minuut combineerde Vitesse door de Haagse defensie en haalde Oussama Tannane uit, maar de spelmaker stuitte op Luuk Koopmans. Het bleek geen voorbode voor meer. De thuisploeg hanteerde een te laag tempo om ADO in verlegenheid te brengen. Van de bezoekers hoefde aanvallend niet veel verwacht te worden: coach Ruud Brood koos voor een 5-3-2 met verdediger Shaquille Pinas op het middenveld als extra slot op de deur.

Na 25 minuten moest die Haagse muur toch buigen. Tannane dribbelde het strafschopgebied binnen en gaf voor op Loïs Openda, die de bal binnen tikte. De negenvoudig Marokkaans international was weer eens de gevaarlijkste man aan Arnhemse zijde. Na 38 minuten stelde hij Darfalou bijna in staat om voor de tweede goal van de avond te tekenen, maar de spits kwam net te kort. Even daarvoor viel er ook één wapenfeit van ADO te noteren: Besuijen duikte na een korte corner op voor het doel, maar hij kopte een halve meter naast.

ADO hoefde in de tweede helft niet zo lang te wachten op zijn eerste kans. Invaller Amar Catic zag Remko Pasveer worstelen met zijn voorzet, maar de Vitesse-keeper herstelde zich in tweede instantie. Verder was het wachten tot minuut 64 voor hoogtepunten. Toen was er plots een hachelijk moment voor het doel van Koopmans. De 27-jarige keeper kreeg binnen vijftien tellen vier schoten op zich afgevuurd, maar had - met behulp van zijn defensie - telkens een antwoord.

Acht minuten later leek Vitesse het duel alsnog in het slot te gooien. Matus Bero mocht vrij uithalen: 2-0. De ploeg van Brood liet het hoofd desondanks niet hangen. Thomas Hajek en Pasveer - na een ongelukkige actie van Danilho Doekhi - wisten een aansluitingstreffer aanvankelijk te voorkomen. Maar tien minuten voor tijd was het raak. Catic bracht de spanning terug op aangeven van Besuijen. Vitesse moest nog heel even billen knijpen, maar hield de voorsprong wel vast.