Moment van verstandsverbijstering nekt FC Emmen, Heerenveen bekert verder

20-01-2021 18:23 Laatste update: 18:48
66

In de absolute slotfase heeft sc Heerenveen zich na een zeer zwakke wedstrijd weten te plaatsen voor de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi. Thuisploeg FC Emmen kwam op voorsprong, was lange tijd de betere ploeg in eigen huis, maar via een curieuze strafschop moest de Drentse club alsnog het hoofd buigen.

In de eerste helft voerde de thuisploeg de boventoon in een toch wel matige wedstrijd in Drenthe. Emmen wist een aantal kleine kansjes bij elkaar te voetballen via Robert de Vos en Donis Avdijaj, maar de middenvelders bleken onnauwkeurig in hun afwerking. Na ruim een halfuur moest Emmen-trainer Dick Lukkien noodgedwongen wisselen, nadat Glenn Bijl niet verder kon spelen. Ricardo van Rhijn kwam de rechtsback vervangen.

Vlak voor rust sloeg Emmen toe, via een ietwat gelukkige combinatie tussen Michael de Leeuw en Sergio Peña. Laatstgenoemde maakte in de één-tegen-één-situatie met Erwin Mulder geen fout en tekende daarmee voor zijn eerste Emmen-goal sinds 22 februari 2020. Na rust veranderde het spelbeeld in eerste instantie niet. Heerenveen kwam er in aanvallend opzicht niet tot nauwelijks aan te pas, terwijl Emmen op zoek ging naar een tweede treffer.

Toch kwamen de bezoekers kwam halverwege de tweede helft uit het niets op gelijke hoogte in De Oude Meerdijk. Invaller Benjamin Nygren probeerde het maar eens, zag zijn inzet van richting veranderd worden door Van Rhijn, waardoor Emmen-doelman Dennis Telgenkamp volstrekt kansloos was op de fortuinlijke poging van de Zweed: 1-1. Na de plotselinge gelijkmaker begon de ploeg van Johnny Jansen steeds beter te voetballen en creëerde het aardig wat kansen. Emmen zakte in en loerde op een moment in de omschakeling.

In de absolute slotfase ging het echter opnieuw helemaal mis voor de hekkensluiter van de Eredivisie. Van Rhijn beroerde een diepe bal richting Mitchel van Bergen in het eigen zestienmetergebied met de hand en gaf scheidsrechter Simon Mulder daarmee geen keuze: strafschop. Telgenkamp zat nog aan de inzet van Joey Veerman, maar de middenvelder besliste vanaf de stip de wedstrijd in het voorbeeld van de Friezen.

Daardoor bekert Heerenveen, na een zeer zwakke eerste helft, toch nog door en kan het zich op gaan maken voor een wedstrijd in de kwartfinale. Emmen kan zich na de uitschakeling volledig gaan richten op lijfsbehoud in de Eredivisie.