Telstar mogelijk eerste club met vrouw als hoofdtrainer: 'Staan daar al om bekend'

Telstar mogelijk eerste club met vrouw als hoofdtrainer: 'Staan daar al om bekend'

21-01-2021 15:14 Laatste update: 15:20
34

Andries Jonker denkt dat 'zijn' Telstar mogelijk de eerste betaaldvoetbalclub kan worden die een vrouw aanstelt als hoofdtrainer. De oefenmeerster legt ook uit waarom er nog nooit een vrouwelijke hoofdtrainer is geweest in de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie.

"Ik heb al eens gekscherend gezegd dat Telstar als club het meest geschikt is voor deze stap", zegt Jonker in gesprek met Voetbal International. "Ze staan in de voetballerij al bekend om hun mate van eigenzinnigheid. Maar ook clubs onder in de Eerste Divisie moeten elke euro 26 keer omdraaien. Er moet een stukje overtuiging in zitten bij bestuurders."

Wedden

Meer odds

Jonker heeft een verklaring voor het feit dat er nog nooit een vrouwelijke hoofdtrainer is geweest in het Nederlandse betaaldvoetbal. "Hoeveel vrouwen zouden het kunnen en hebben het vereiste diploma? Dat zijn er niet zoveel", stelt de 58-jarige coach. "Het is aan bestuurders om te zeggen: We gaan het doen. Dan word je natuurlijk met argusogen bekeken door de achterban. Ga je het risico aan? De meeste clubs kunnen zich geen uitglijder permitteren. Clubs boven in de Eerste Divisie gaan dat risico niet nemen, in de Eredivisie al helemaal niet."