Ontslag bij AZ, Feyenoord in opbouw: wat staat Slot te wachten in De Kuip?

Ontslag bij AZ, Feyenoord in opbouw: wat staat Slot te wachten in De Kuip?

24-01-2021 10:00
60

Arne Slot zal aanstaande zondag met veel interesse kijken naar het treffen tussen Feyenoord en AZ. De ploeg waar Slot in december vorig jaar de laan uit werd gestuurd, neemt het in De Kuip op tegen het team dat hij vanaf volgend seizoen gaat coachen. Wat heeft Slot achtergelaten in Alkmaar en waar krijgt hij in Rotterdam mee te maken? VoetbalPrimeur zet het op een rijtje.

AZ blijft dit seizoen een outsider voor de titel. De resultaten in de eerste helft van het seizoen vielen tegen: tegen kleinere clubs werd er vaak onnodig puntenverlies geleden, terwijl de Alkmaarders tegen de topploegen onverslaanbaar waren in de Eredivisie.

Wedden

Meer odds

Gemengde AZ-gevoelens
Het gedwongen vertrek bij AZ vorig jaar december, het zal Slot niet onberoerd hebben gelaten. De trainer had een aflopend contract bij de club en had het bestuur al laten weten toe te zijn aan een nieuw avontuur. Dat Slot het gesprek aanging met Feyenoord, dat op zoek was naar een opvolger voor Dick Advocaat, schoot bij de clubleiding echter compleet in het verkeerde keelgat.

Ontslag op staande voet volgde, tot verbazing van Slot zelf. "Dat een seizoen waarin we zowel nationaal als internationaal nog op alle fronten actief zijn hiermee voor mij eindigt, is een harde klap", liet Slot na zijn vertrek optekenen in een gesprek met De Telegraaf. Pascal Jansen nam het van hem over en zag hoe het meteen misging: AZ verloor van HNK Rijeka, waardoor de Europa League-droom uiteen spatte.

'Gelijkspelsyndroom'
AZ lijkt na het vertrek van Slot langzaam maar zeker uit de sleur van gelijke spelen te komen. In de periode-Slot speelde AZ maar liefst vijf keer gelijk en dat was telkens tegen een op papier mindere ploeg. Er werd gelijkgespeeld tegen PEC Zwolle, Fortuna Sittard, Sparta Rotterdam, VVV-Venlo en ADO Den Haag. Onder Jansen werd er vooralsnog twee keer gelijkgespeeld (tegen FC Utrecht en PEC), al moet daar natuurlijk bij gezegd worden dat Jansen er nog maar een maand of twee zit.

Slot laat talentenfabriek achter
Myron Boadu, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Owen Wijndal. Vier talenten die onder de hoede van Slot helemaal tot bloei kwamen in Alkmaar en in de toekomst ongetwijfeld een mooie transfersom op gaan leveren voor AZ.

Was het een té rigoureuze beslissing om Slot, na zijn eerste gesprek met Feyenoord, meteen op straat te zetten? Had er met de hand over het hart gestreken moeten worden, met in het achterhoofd de belangrijke rol die Slot heeft gespeeld in de ontwikkeling van de AZ-talenten? Een lastig vraagstuk, waar Slot zijn vingers niet aan wilde branden na zijn vertrek: "AZ was op de hoogte van het feit dat ik mijn aflopende contract niet zou gaan verlengen. Ik kijk terug op een geweldige periode."

Slot laat in Alkmaar een team vol talenten achter zich en kan zich bij Feyenoord op gaan maken voor een lastige klus. De Rotterdammers draaien dit seizoen prima, maar het elftal lijkt aankomende zomer grotendeels uit elkaar te gaan vallen. Aan Slot de zware taak om de selectie, voor zover financieel mogelijk, te versterken en weer terug te brengen naar het oude niveau.

Geen defensieve zekerheid
Het staat dit seizoen als een huis achterin bij Feyenoord. Het duo Marcos Senesi/Uros Spajic doet het uitstekend en met Eric Botteghin heeft de ploeg een prima stand-in achter de hand. De vleugels worden bestreken door Tyrell Malacia en Lutsharel Geertruida. Vooral de prestaties van Malacia vallen op. "Hij liet zich zien in de grootste wedstrijd van Nederland. Alsof hij de veters uit je schoenen schopt, zó scherp", was Willem van Hanegem na De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord lovend.

Wat er overblijft van de Feyenoord-defensie volgend seizoen is nog maar de vraag. Senesi lijkt langzamerhand onhoudbaar te worden, Spajic wordt gehuurd en keert na dit seizoen waarschijnlijk terug naar FK Krasnodar. En mochten Malacia en Geertruida zich blijven ontwikkelen in de tweede seizoenshelft, valt een transfer niet uit te sluiten. Zo begint de opbouw van Feyenoord voor Slot dus in de achterhoede: hoe vangt hij het vertrek van (een aantal) sterkhouders op?

Mogelijke Berghuis-transfer
Waar Slot een aantal dragende krachten lijkt kwijt te raken in de achterhoede, is ook een vertrek van aanvoerder Steven Berghuis een reële optie. Het doorgaans betrouwbare Feyenoord Transfermarkt rept over een transferclausule van vier miljoen euro, waardoor de aanvaller in de zomer voor een spotprijsje kan vertrekken uit Alkmaar. Voor Slot is het te hopen dat Feyenoord flink verdient aan de transfer van Senesi, want op dit moment is er financieel bijna niets mogelijk in De Kuip.

Financiële situatie
Daarmee zijn we meteen aangekomen bij een zeer belangrijk punt voor Slot: de financiële mogelijkheden bij de stadionclub zijn beperkt. Trainer Dick Advocaat vraagt het hele seizoen al om een nieuwe spits, maar de enige haalbare optie was Lucas Pratto. De Argentijn wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van River Plate, maar heeft het net in zijn eerste paar wedstrijden nog niet gevonden en zat tijdens De Klassieker tegen Ajax op de bank.

Europees voetbal
Ondanks de moeilijke omstandigheden in Rotterdam, weet Advocaat er vooralsnog het maximale uit te slepen. Feyenoord blijft aansluiting houden met Ajax, PSV en Vitesse en lijkt hard op weg naar Europees voetbal. Een opsteker voor Slot, die zijn start in De Kuip sportief gezien een boost kan geven met goede prestaties in Europa.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)