'Toen we met Feyenoord verloren van Ajax, stonden honderden mensen te joelen'

'Toen we met Feyenoord verloren van Ajax, stonden honderden mensen te joelen'

Gepubliceerd: zondag 24 januari 2021 om 14:00zo 24-01-2021 om 14:00

De topper tussen Feyenoord en AZ van aankomende zondag wordt door Stein Huysegems met veel belangstelling gevolgd. De oud-aanvaller (38) droeg het shirt van beide clubs en vertelt tegenover VoetbalPrimeur over die periodes. Huysegems (38) speelde drie jaar bij AZ en slechts één bij Feyenoord.

Naar eigen zeggen beleefde Huysegems zijn sportieve hoogtepunt bij AZ. Hij ziet dat de club nu aan een opmars bezig is, maar ook in zijn tijd zette AZ stappen vooruit. "AZ is meer een familieclub, het gezellige", zegt Huysegems tegen VoetbalPrimeur. "De afgelopen jaren is het meer een topclub geworden dan toen ik er was. Ik ben naar AZ gegaan toen ze het jaar daarvoor tiende werden. Sindsdien is de club alleen maar gegroeid, de laatste jaren zijn ze ook niet meer uit de top-zes verdwenen. Het was genieten in de Alkmaarderhout, waar de mensen zo kort op het veld zaten. Ik denk dat dat mijn mooiste periode in Nederland was."

AZ beleefde in het seizoen 2004/2005 een indrukwekkende campagne in de UEFA Cup, waarin de finale op een haar na misgelopen werd. De club keerde na 22 jaar terug in Europa en wist in de sterk verouderde Alkmaarderhout tegenstander als Auxerre, Shakhtar Donetsk, Glasgow Rangers en Villarreal op de knieën te dwingen. In de laatste seconde van de verlenging tegen Sporting Portugal ging het echter mis. "Het was een domper dat we in de laatste seconde de finale niet haalden, maar het was een schitterende campagne. Als je ziet welke ploegen we op welke manier hebben uitgeschakeld", zegt Huysegems.

'Als Feyenoord komt, twijfel je niet'
"Ik denk dat AZ de grootste stap gemaakt heeft", zegt Huysegems over het hedendaagse verschil tussen Feyenoord en AZ. "AZ heeft echt die stap omhoog weten te maken, het is een echte topclub geworden. Dat houden ze nu heel goed vast en ik denk dat dat de komende jaren zo zal blijven."

In het jaar na de UEFA Cup-domper werd AZ onder Louis van Gaal vicekampioen van Nederland, waarna Feyenoord aanklopte voor Huysegems. "Ik zat in een periode dat ik de ene keer wel en de andere keer niet speelde. Ik kreeg de kans om naar Feyenoord te gaan. Dan twijfel je geen seconde."

Zijn periode in Rotterdam leverde echter niet het gehoopte succes op, want ook daar was hij niet verzekerd van een basisplaats. "Ik heb in m'n enige seizoen een doelpunt of tien gemaakt, inclusief de goals in Europa. In dat seizoen zat eigenlijk alles. We zijn door supportersrellen uit de UEFA Cup gezet (bij AS Nancy, red.). Anders hadden we in de volgende ronde tegen Tottenham Hotspur kunnen spelen. Er waren destijds ook allerlei problemen met de voorzitter. Je merkt dan wel dat Feyenoord een topclub is waar alles perfect moet zijn en de supporters heel belangrijk zijn. Dat speelde allemaal mee. Het was zeker een bijzonder jaar, ja."

Huysegems mocht na één jaar al vertrekken bij Feyenoord. "Tegen mij is niets gezegd, het is allemaal via m'n zaakwaarnemer gegaan. Ik mocht uitkijken naar een andere club. Ik hoefde niet per se weg. Maar als de mogelijkheid zich voordeed, mocht ik een ander oord opzoeken. Toen heeft FC Twente zich gemeld, daar heb ik ook niet over getwijfeld."

'Jammer dat het maar één jaar duurde bij Feyenoord'
"Het is jammer dat je na een jaar al weg mag. Het was een schitterende ervaring bij Feyenoord. Ik speelde graag in De Kuip, met die 50.000 supporters. Dat was absoluut genieten. Zij maken echt het verschil en dat merkt Feyenoord ook nu ze in een lege Kuip spelen. Tegenstanders komen ook met een ander gevoel naar De Kuip nu het niet meer vol zit. Het was genieten, jammer dat het maar één seizoen geduurd heeft."

De invloeden van supporters kenmerkt de verschillen tussen Feyenoord en AZ, aldus Huysegems. Hij weet nog dat Feyenoord verloor van Ajax en boze supporters verhaal kwamen halen. "Op de training stonden er de volgende dag honderden mensen langs het veld te joelen. Voor mij was dat even schrikken. Dan trek je wel even grote ogen. Zo van: wat gebeurt hier? Ik had dat niet verwacht. Als je in België en AZ een wedstrijd verloor, dan was dat zo. Dan was het de koppen bij elkaar steken, hard werken en doorgaan. Bij Feyenoord was dat wel wat anders, dus het was zeker wennen."

"Maar het maakt het ook wel mooi. En we hebben ook veel slechte wedstrijden gespeeld, dus ik snap dat de supporters dan ontevreden zijn. Ze betalen veel geld voor een seizoenkaart, dan verwachten ze ook goed voetbal. Feyenoord was een prachtige ervaring, met ups and downs."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws