VAR gemist bij AZ - Ajax en Fortuna - NEC: 'De discussie niet te groot maken'

VAR gemist bij AZ - Ajax en Fortuna - NEC: 'De discussie niet te groot maken'

Gepubliceerd: vrijdag 22 januari 2021 om 14:16vr 22-01-2021 om 14:16

Laatste update: vrijdag 22 januari 2021 om 14:46vr 22-01-2021 om 14:46

Dat de wedstrijden in de achtste finales van de KNVB Beker gespeeld werden zonder VAR, had te maken met de inbreng van de amateurclubs in het bekertoernooi. Jan Bluyssen, competitiemanager van de KNVB, geeft aan dat de sportparken van de amateurclubs niet uitgerust zijn met camera's.

Vooral bij de wedstrijd tussen AZ en Ajax werd de VAR gemist. Er bestonden wat twijfels bij het doelpunt van Zakaria Labyad, terwijl Myron Boadu onterecht werd teruggevlagd voor buitenspel. Hiermee werd AZ een honderd procent kans ontnomen. Pas vanaf de kwartfinales wordt er gebruik gemaakt van de VAR.

Pascal Jansen, Erik ten Hag en Fortuna-trainer Sjors Ultee gaven na de verschillende bekerwedstrijden aan de VAR te hebben gemist. "Uiteindelijk moeten we deze discussie niet te groot maken, want drie jaar hebben we hier niks over gehoord", begint Bluyssen in gesprek met Voetbal International over de inzet van de videoscheidsrechter in het bekertoernooi. 

"Het komt door de amateurclubs die ook deelnemen aan het bekertoernooi", vervolgt Bluyssen. "Daar is de inzet van de VAR heel lastig te regelen. Er moeten dan allerlei camera's worden geïnstalleerd op bepaalde posities. Dat is bijna niet te doen, zeker als de kans bestaat dat dit op meerdere velden op die manier zou moeten gebeuren. We willen het liefst een gelijk speelveld. Dus niet bij de ene wedstrijd wel een VAR en bij de andere wedstrijd niet."

Na het huidige seizoen wordt er geavalueerd of de VAR volgend jaar een meer prominente rol gaat spelen in de KNVB Beker. "Bij die evaluatie zal de inbreng van de amateurs echter wel meegenomen moeten worden, want we gaan ervan uit dat de amateurs volgend jaar gewoon weer deelnemen", sluit Bluyssen af.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Moet de VAR eerder in het toernooi ingevoerd worden?

Ja, dat maakt het een stuk eerlijker
77%
Nee, dat is niet te regelen voor de amateurs
23%
(197 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws