Haller weer belangrijk voor Ajax: Eredivisie-koploper boekt minimale zege

24-01-2021 14:14
387

Ajax is met de schrik vrij gekomen in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. De Eredivisie-koploper verspeelde na rust een voorsprong, maar trok dankzij Sébastien Haller alsnog aan het langste eind: 1-2.

Het treffen begon flitsend. Al na vier minuten dook Haller op voor Fortuna-doelman Yanick van Osch, die de inzet keerde. In de tegenvaanval kon Emil Hansson het proberen, maar Andre Onana redde fraai. Ajax had daarna het betere van het spel, maar qua kansen ging het gelijk op. Haller kwam weer oog-in-oog te staan met Van Osch, maar kwam weer niet als winnaar uit de strijd. Lisandro Semedo klopte Nicolás Tagliafico op snelheid, maar schoot naast.

Een doelpunt kon haast niet uitblijven in Sittard en de Amsterdammers sloegen toe. Sebastian Polter werkte de bal ongelukkig in eigen doel na een hoekschop. Fortuna dacht al snel op gelijke hoogte te komen, maar Hansson werd teruggefloten vanwege buitenspel. Ook daarna bleef het kansen regen, waarbij Ajax het dichtst bij een treffer kwam. Dusan Tadic en Haller kregen de bal er echter niet in.

Ajax begon daardoor met een minimale voorsprong aan de tweede helft en kreeg al snel het deksel op de neus. Na een uitstekende aanval via Tesfaldet Tekie en Semedo, kon vleugelverdediger Mickaël Tirpan binnen tikken. De Amsterdammers moesten opnieuw beginnen in het vermakelijke duel en zagen de 1-2 van Zakaria Labyad worden afgekeurd wegens hands. Na 64 minuten haalde de koploper alsnog opgelucht adem. Haller tikte binnen uit een lage voorzet van Tagliafico, terwijl Semedo geblesseerd op de grond lag. De Franse spits staat daardoor al op twee goals en drie assists in zijn eerste vier competitieduels.

Ajax kreeg daarna steeds meer ruimte, maar een handvol grote kansen was niet genoeg om het duel in het slot te gooien. Fortuna mocht blijven hopen, maar na een stevige overtreding van Polter op invaller Edson Álvarez in blessuretijd was het gedaan. Na ingrijpen van de VAR kreeg de Duitser rood. Ajax trok de overwinning zodoende over de streep en blijft koploper.