Feyenoord kan landstitel vergeten na spectaculaire nederlaag tegen AZ

24-01-2021 18:40
275

Feyenoord kan de landstitel voorlopig uit het hoofd zetten. AZ was in De Kuip te sterk voor de Rotterdamse ploeg, die zich niet voor een derde keer wist terug te knokken van een achterstand: 2-2. Myron Boadu was beslissend met twee goals.

De eerste de beste kans in De Kuip was meteen raak: Jesper Karlsson werd vrijgespeeld door Albert Gudmundsson en de Zweedse aanvaller rondde koelbloedig af: 0-1. Het was het startschot voor een spectaculaire wedstrijd, die door het hoge tempo en de nodige fouten op en neer golfde.

Nadat Feyenoord-doelman Nick Marsman een megakans voor Karlsson onschadelijk maakte, kwam Feyenoord op gelijke hoogte. Nicolai Jörgensen werkte met kunst- en vliegwerk de gelijkmaker binnen op aangeven van Jens Toornstra: 1-1.

Ook de tweede helft leverde een snel doelpunt op. Na nog geen twee minuten zag Fredrik Midtsjo zijn ploeggenoot Boadu vrijlopen en de twintigjarige spits van AZ, die de laatste weken onder vuur ligt vanwege zijn zwakke prestaties, ramde de 1-2 binnen.

Feyenoord ging vervolgens weer op jacht naar de gelijkmaker - en die kwam er ook. Mark Diemers kapte zich vrij en zorgde in de 58ste minuut voor de 2-2. Kort daarvoor had Gudmundsson namens AZ een droomkans om zeep geholpen.

Wie had gedacht dat Feyenoord en AZ in de slotfase hun kruit droog hielden, had het mis: Boadu maakte zijn tweede van de avond door de 2-3 onder Marsman door te schuiven. Calvin Stengs gaf de assist. In het vervolg kon ook invaller Lucas Pratto de nederlaag van Feyenoord niet meer voorkomen. AZ was nog het dichtst bij een goal, maar Tijjani Reijnders raakte de paal en Teun Koopmeiners joeg diep in blessuretijd een penalty hoog over.

Door de overwinning passeert AZ Feyenoord op de Eredivisie-ranglijst. De Alkmaarders hebben 37 punten, twee meer dan de Rotterdammers. Koploper Ajax staat op 44 punten.