Ajax van plek 23 naar 27 in Money League: top-twintig levert twee miljard (!) in
Opeens stond Ajax tussen de financiële elite van Europa, na de zegetocht in het Champions League-seizoen 2018/2019. De Amsterdammers hebben nu echter een pas op de plaats moeten maken. Accountancybureau Deloitte stelt ieder jaar het zogeheten Money League-rapport op met de financiële cijfers van de Europese topclubs. Inmiddels zijn ook de gegevens van het seizoen 2019/2020 binnen: Ajax is op de nieuwste Money League-ranglijst van plek 23 naar plek 27 gezakt. VoetbalPrimeur zoomt in op deze cijfers.
45 miljoen minder, vier plekken naar beneden
Ajax speelde jarenlang een bijrol in de rapporten van Deloitte, waarin het niet eens de top-dertig van Europa wist te halen. Toen het in 2018/2019 plotseling op de rand van de Champions League-finale stond, schoot Ajax echter als een komeet omhoog in de Money League. Na de miljoenenjacht in de Champions League haalde Ajax een omzet van nét geen 200 miljoen euro: goed voor een 23ste plek op de financiële ranking, tussen Leicester City en Benfica in.
Logischerwijs zijn de cijfers over het seizoen 2019/2020 iets teruggevallen. Ajax strandde ditmaal in de groepsfase van de Champions League, kon ook in de Europa League geen potten breken én speelde op 7 maart al zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Het scheelde tientallen miljoenen aan inkomsten: Deloitte kwam in zijn meest recente rapport uit op een omzet van 155,5 miljoen euro, tegenover de 199,4 miljoen van het Champions League-seizoen '18/'19. Ajax heeft hierdoor vier plekken in moeten leveren en staat tussen West Ham United en Premier League-hekkensluiter Sheffield United in.
Verwachtingen voor het volgende Money League-rapport
Het zal vast niet heel anders zal zijn in januari 2022, wanneer de cijfers over het huidige seizoen in kaart worden gebracht. Ajax heeft dit seizoen bijna vijftig miljoen euro verdiend in de Champions League, maar was voor het tweede seizoen op rij vóór de winterstop al klaar. De Johan Cruijff Arena staat bovendien al maandenlang leeg en dat lijkt de komende weken zo te blijven. Tijdens het successeizoen '18/'19 haalde Ajax 53,1 miljoen euro binnen aan kaartverkoop, seizoenkaarten, in '19/'20 was dat gezakt naar 43,8 miljoen, dit seizoen zullen die inkomsten dus nóg verder terugvallen.
Ajax kan binnenkort terugvallen op de transferinkomsten voor Hakim Ziyech, Donny van de Beek, Sven Botman en Joël Veltman, die in het boekjaar 2020/2021 worden bijgeschreven. Of dit genoeg is om in de top-dertig van Europa te blijven, is nog even afwachten. De tv-gelden op de Eredivisie-markt zijn – zoals bekend – een fooi vergeleken met de tv-inkomsten in de grote Europese landen: hierdoor is Ajax meer afhankelijk van wedstrijdbaten en Champions League-inkomsten dan bijvoorbeeld Real Madrid, Paris Saint-Germain of Manchester City.
Bijrol voor overige Nederlandse clubs
Hetzelfde geldt uiteraard voor PSV, Feyenoord en AZ. Van de overige Nederlandse topclubs ontbreekt ieder spoor in het Money League-rapport van dit jaar: dat zal in januari 2022 ongetwijfeld niet anders zijn. Waar Ajax inmiddels drie seizoenen op rij Champions League-voetbal speelde, heeft PSV sinds 2017 één keer de groepsfase van het miljardenbal gehaald. Feyenoord beleefde na zijn landstitel in 2017 een zeldzaam Champions League-avontuur en mocht toen voor de eerste keer sinds 2002 de hymne draaien in De Kuip. Voor AZ's enige deelname moeten we terug naar 2009.
Ajax is bovendien commercieel gezien over de hele wereld actief, in tegenstelling tot de Eredivisie-concurrenten. De jaarcijfers spreken dan ook voor zich: Ajax harkte vorig seizoen 155,5 miljoen aan omzet binnen, tegenover 73 miljoen voor Feyenoord, 71,5 miljoen voor PSV en 30,8 miljoen voor AZ. Ajax blijft dus financieel gezien op eenzame hoogte staan in Nederland. De bedragen die in Amsterdam rondgaan zijn echter peanuts in vergelijking met wat de absolute topclubs in Europa binnenhalen.
FC Barcelona zet koppositie op het spel
FC Barcelona is namelijk voor het tweede jaar op rij de lijstaanvoerder van de Money League, met een jaaromzet van 715,1 miljoen over het vorige seizoen. Let wel: de Catalanen waren in '18/'19 nog goed voor 841 miljoen en zijn er dus ruim 125 miljoen op achteruitgegaan qua omzet. Het is het verhaal van het seizoen '19/'20: de totale omzet van de Europese top-twintig – van Barcelona, Real Madrid en Bayern München tot Olympique Lyon, Napoli en Eintracht Frankfurt – is met twee miljard (!) euro gedaald.
En dat is dus de balans van een seizoen waarin er tot eind februari, begin maart nog gewoon in volle stadions gespeeld kon worden. Hoogstwaarschijnlijk vallen de cijfers in het volgende Deloitte-rapport nóg lager uit. Vooral Barça, dat voorlopig geen buitenlandse toeristen meer kan ontvangen, zit met de gebakken peren en lijkt zijn Money League-koppositie volgend jaar kwijt te raken aan aartsrivaal Real Madrid. De Koninklijke is met heel wat minder kleerscheuren uit de coronacrisis gekomen. Na '18/'19 was het verschil met de nummer twee nog 83 miljoen euro, één jaar later zat er nog maar twee ton tussen beide aartsrivalen.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)