AZ laat zich verrassen door FC Utrecht en verzuimt Kuip-driepunter te verzilveren

27-01-2021 20:34
164

AZ leek na de 2-3 zege bij Feyenoord weer terug in de titelrace, maar de Alkmaarders hebben zichzelf drie dagen later flink in de vingers gesneden. De ploeg van Pascal Jansen gaf woensdagavond niet thuis tegen FC Utrecht, dat verrassend met de volle buit uit het AFAS Stadion vertrok: 0-1, dankzij een schitterende poeier van Sander van de Streek.

Beide ploegen maakten er een niet bepaald sprankelende eerste helft van. AZ opende flitsend en kreeg een goede kans via Myron Boadu – die verijdeld werd door doelman Eric Oelschlägel – maar kwam vervolgens nauwelijks meer in de buurt van het Utrechtse doel. FC Utrecht was via de opgestoomde Hidde ter Avest dichtbij en kreeg ook via Van de Streek een mogelijkheid, maar kwam evenmin tot scoren.

De ploeg van René Hake rook echter dat er wat te halen viel en werd in de eerste helft steeds brutaler. Doelman Marco Bizot moest al vroeg in de tweede helft een poging van oude AZ-bekende Adam Maher onschadelijk maken. Later dook Gyrano Kerk op voor de doelman, die AZ met de voet voor een achterstand behoedde. De thuisploeg kon daar opnieuw alleen een kans voor Boadu tegenoverstellen, maar de spits stuitte wederom op Oelschlägel.

Twintig minuten voor tijd werd de ban alsnog gebroken. Van de Streek kreeg net iets te veel ruimte, besloot vanuit de tweede lijn uit te halen en deponeerde de bal perfect in de bovenhoek: 0-1. AZ ging op jacht naar de tegentreffer en FC Utrecht moest vooral tegenhouden. De gasten hadden echter het geluk dat Boadu – zondag nog twee keer trefzeker in De Kuip – het vizier niet op scherp had. Twee minuten voor tijd leek de gelijkmaker alsnog te vallen, maar Boadu en Tijjani Reijnders liepen elkaar in de weg.

AZ blijft vlak voor de confrontatie met koploper Ajax op 37 punten steken: als de Amsterdammers donderdag winnen van Willem II, is het onderlinge verschil zondag bij aanvang tien punten. FC Utrecht komt op 27 punten, maar blijft achtste.