Eredivisie-top geeft niet thuis: slap Feyenoord kopje onder in Heerenveen

27-01-2021 22:52 Laatste update: 22:55
162

Feyenoord heeft de 2-3 thuisnederlaag tegen AZ van zondag slecht verteerd: de ploeg van Dick Advocaat is midweeks kopje onder gegaan tegen sc Heerenveen. De Friezen hadden al elf competitieduels op rij niet gewonnen, maar troffen met het makke Feyenoord een ideale tegenstander.

Toen er werd afgetrapt in Heerenveen, had AZ al verloren van FC Utrecht en was Vitesse op weg naar een dikke nederlaag tegen VVV-Venlo. Het puntenverlies van de concurrenten kon Feyenoord echter niet tot grootse daden inspireren. Heerenveen nam vrijwel direct het heft in handen en Feyenoord had weinig te vertellen in het Abe Lenstra Stadion.

De ploeg van Johnny Jansen kon zijn veldoverwicht aanvankelijk niet in doelpunten omzetten, maar maakte er rond het halfuur opeens twee achter elkaar. Siem de Jong liet een pass van Rodney Kongolo slim lopen, waardoor Joey Veerman opeens vrij voor Nick Marsman stond: 1-0. Twee minuten later waren het niet de middenvelders, maar de centrale verdedigers die in het middelpunt van de belangstelling stonden. Ibrahim Dresevic verlengde een hoekschop en Pawel Bochniewicz kon de 2-0 binnenschieten.

Daar bleef het in het restant van de eerste helft ook bij, doordat Marcos Senesi een kans van De Jong onschadelijk maakte en Lutsharel Geertruida aan de overkant naliet om de 2-1 te maken. Vijf minuten na de rust was het echter Heerenveen dat weer toesloeg: Henk Veerman liet zich uitzakken naar links en vond Mitchell van Bergen, die de bal ongehinderd tegen de touwen kon schieten.

Feyenoord had nog veertig minuten om iets aan de achterstand te doen, maar leek de handdoek al geworpen te hebben. Ook het inbrengen van aanvallers Luca Pratto en Bryan Linssen haalde niets meer uit. Marsman voorkwam zelfs dat de schade nóg groter werd. Rami Kaib kreeg in de extra tijd de grootste kans op 4-0, maar miste oog in oog met de sluitpost.

Het bleef dus bij 3-0 in Friesland. Nummer vijf Feyenoord was al flink achterop geraakt in de titelrace en zou na donderdag twaalf punten achter kunnen staan op koploper Ajax. Zondag wacht de topper tegen PSV in De Kuip.