Super January-rapport PSV: Schmidt eist hoofdrol op, dramatische 'topper-reeks'

Super January-rapport PSV: Schmidt eist hoofdrol op, dramatische 'topper-reeks'

30-01-2021 15:00
75

Super January is bijna ten einde. Voor PSV begon de maand stroef met een gelijkspel tegen Ajax en een nederlaag tegen AZ. Overwinningen tegen de wat kleinere ploegen volgden, maar het was trainer Roger Schmidt die de hoofdrol pakte in Eindhoven. VoetbalPrimeur maakt de balans op na een reeks topwedstrijden.

Super January-resultaten
10 januari: Ajax-PSV 2-2
13 januari: PSV-AZ 1-3
16 januari: Sparta Rotterdam-PSV 3-5
19 januari: FC Volendam-PSV 0-2 (KNVB Beker)
23 januari: PSV-RKC Waalwijk 2-0
26 januari: FC Emmen-PSV 0-2
31 januari: Feyenoord-PSV ?

Uitschieter(s): solide tegen kleine ploegen, geen absolute uitblinkers
Het probleem van PSV moge duidelijk zijn. Wil je kampioen worden, dan zal er ook van de grotere ploegen gewonnen moeten worden. Tegen de kleinere clubs heeft PSV het over het algemeen goed voor elkaar, al worden ook deze wedstrijden de laatste tijd moeilijk winnend afgesloten. De ploeg van Schmidt zal zich echter nog moeten bewijzen in de topduels.

Het is lastig om een uitblinker aan te wijzen bij PSV in Super January. De fans kunnen wel positief zijn over de maand van Eran Zahavi, die zich steeds beter lijkt te voelen in Eindhoven. De klik met Donyell Malen lijkt er steeds meer te komen, met als perfecte voorbeeld de topper tegen Ajax. Twee keer wist Zahavi het net te vinden, twee keer op aangeven van Malen. Zahavi liet daarnaast zien over nóg een wapen te beschikken door tegen RKC een vrije trap op prachtige wijze achter Kostas Lamprou te schieten.

Tegenvaller(s): geen winst tegen topploegen
We hadden het er net al even over, maar de prestaties tegen de topploegen moeten écht beter. Tegen Ajax leek het eindelijk weer zover, maar werd er een 0-2 voorsprong uit handen gegeven. Tegen AZ zakten de PSV-spelers door de ondergrens en gingen ze met 1-3 onderuit.

Het ging  daarnaast meer over de uitlatingen van Schmidt aan het adres van scheidsrechter Bas Nijhuis na de wedstrijd tegen Sparta dan over het spel zelf. Schmidt beschuldigde Nijhuis ervan met opzet tegen zijn ploeg te hebben gefloten. Nijhuis noemde het 'onzin' en kon er wel om lachen. Het leverde de PSV-trainer één wedstrijd schorsing op.

PSV krijgt nog één kans deze maand om de slechte reeks tegen de topploegen te doorbreken. Aanstaande zondag staat het duel met Feyenoord op het programma. De Rotterdammers zitten niet in de beste fase van het seizoen en verloren woensdag afgetekend met 3-0 van sc Heerenveen. Het lijkt op dit moment de ideale tegenstander voor PSV, dat zal moeten winnen om in het spoor van Ajax te blijven.

Status op transfermarkt: rust, ondanks volle ziekenboeg
PSV versterkte zich voor dit seizoen met Mario Götze, die meteen een aanwinst bleek voor de Eredivisie. Tenminste, wanneer hij op het veld staat. De Duitser is veel geblesseerd en ook in januari moest PSV het stellen zonder zijn smaakmaker. Het is te zien aan het spel: zonder Götze mist PSV creativiteit op het middenveld.

Maar het bleef in Super January niet alleen bij het ontbreken van Götze. Ook Cody Gakpo, Noni Madueke en Philipp Max vielen voor langere of kortere tijd weg, waardoor het aantal gecreëerde kansen voor de ploeg drastisch achteruitging. Het brak de Eindhovenaren niet op tegen de kleinere Eredivisie-ploegen, waardoor de race om de titel nog steeds volledig openligt.

De fitheid van de PSV-spelers is voor trainer Schmidt een gevoelig onderwerp. Hij wordt er telkens naar gevraagd en reageert regelmatig geïrriteerd wanneer het onderwerp ter sprake komt. Het lijkt er echter niet op dat PSV de transfermarkt opgaat om het grote aantal blessures op te vangen: de spelers die er nu in Eindhoven zijn, zullen het moeten doen.

Prognose
PSV lijkt de belangrijkste gegadigde om het Ajax moeilijk te maken in de strijd om de titel. Of het genoeg gaat zijn om aan het einde van het seizoen daadwerkelijk met de schaal in de handen te staan, betwijfelen we. Ajax betaalde in de winterse transferperiode lachend 22,5 miljoen euro voor West Ham United-spits Sébastien Haller en legt daarmee meteen het verschil met de andere topploegen in de Eredivisie bloot: de financiële mogelijkheden van de Amsterdammers zijn simpelweg groter dan die van PSV, Feyenoord en AZ.

Wél verwachten we dat PSV de tweede plaats, en daarmee kwalificatie voor de voorrondes van de Champions League, binnen gaat slepen. Wanneer Schmidt over een volledig fitte selectie kan beschikken, is het verschil in kwaliteit met concurrenten AZ en Feyenoord duidelijk te zien. Maar blessures lijken, helemaal in dit drukke 'coronaseizoen', constant op de loer te liggen.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)