Spelersbattle: dit zijn de drie cruciale duels tijdens de topper Feyenoord-PSV

Spelersbattle: dit zijn de drie cruciale duels tijdens de topper Feyenoord-PSV

31-01-2021 10:00 Laatste update: 10:09
217

Het laatste weekend van Super January staat alweer voor de boeg: AZ en Ajax sluiten de topmaand af, maar eerst neemt Feyenoord het thuis op tegen PSV. Feyenoord is al flink achteropgeraakt in de titelrace, maar zou ook PSV mee kunnen nemen in zijn val: de Eindhovenaren hebben het altijd lastig in De Kuip, maar moeten eigenlijk winnen, om de aansluiting met koploper Ajax te behouden. VoetbalPrimeur blikt vooruit en benoemt drie duels waarop PSV-Feyenoord beslist gaat worden.

Door Evert van Zoelen

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier de spelersbattle! 

Duel 1: Berghuis vs. Max
Hoe de PSV-opstelling eruit zal zien, is elke wedstrijd weer de vraag. Zo ontbrak Mohamed Ihattaren midweeks tegen FC Emmen, is Noni Madueke voorlopig absent en staan er – grotere en kleinere – vraagtekens achter de namen van Cody Gakpo, Mario Götze, Ibrahim Sangaré en Olivier Boscagli. Philipp Max ontbrak al tegen RKC Waalwijk, maar staat in De Kuip hoogstwaarschijnlijk tegenover Feyenoord-vedette Steven Berghuis.

De aanvoerder zal zondag in aanvallend én in verdedigend opzicht een cruciale schakel zijn voor Feyenoord. Trainer Dick Advocaat laat de Rotterdammers namelijk man-georiënteerd verdedigen en vormt koppeltjes op het veld. Dat houdt in dat iedereen een directe tegenstander heeft en zoveel mogelijk met die directe tegenstander meeloopt. En dus wordt ook de beste Feyenoorder, Berghuis, niet ontzien van verdedigende taken en moet hij gewoon achter de linksback van de tegenpartij aan. Dat deed hij al tegen Nicolás Tagliafico en Owen Wijndal, zondag moet hij Max, de assistkoning van PSV, zien te beteugelen.


Berghuis zakt tijdens Feyenoord-AZ mee met Wijndal. Bron: ESPN.

PSV-backs Max en Denzel Dumfries staan vaak zo hoog mogelijk op het veld en zijn belangrijke pionnen in het aanvalsspel. De buitenspelers trekken naar binnen en laten Max en Dumfries de vleugels bestrijken. Als PSV het balbezit naar zich toetrekt en het spel weet te domineren, dan zou Max Berghuis helemaal naar achter kunnen duwen. Berghuis zou dan steeds als rechtsback komen te spelen: het wordt dan voor de Feyenoord-captain vanzelfsprekend een stuk lastiger om het spel naar zich toe te trekken.


Max zoals we hem hebben leren kennen: hoog op het veld. Bron: ESPN.

Dit werkt natuurlijk ook andersom. PSV moet Gakpo, Götze en Madueke waarschijnlijk missen en levert hiermee de nodige creativiteit in. Zeker op dit soort momenten zal er bij de Eindhovenaren naar Max gekeken worden om de aanval van de nodige impulsen te voorzien. Wanneer het Berghuis is die Max naar achter weet te dwingen, valt deze impuls weg bij PSV en kan de Duitser niet opstomen over links en zijn geroemde voorzetten geven. In de wedstrijd tegen Ajax was Antony de linksback bijvoorbeeld steeds de baas, waardoor Max nauwelijks datgene kon doen waar hij zo goed in is.

Duel 2: Malacia vs. Thomas
Tyrell Malacia en Ryan Thomas zijn misschien niet de meest aansprekende namen uit de basiself van beide teams. Toch kan dit tactisch gezien het meest interessante duel gaan worden. Laten we even kijken naar de verdedigende organisatie van Feyenoord.

Feyenoord zakt meestal in tot de kop van de middencirkel. De opbouwend minste centrale verdediger wordt vrijgelaten, bij PSV zal dat waarschijnlijk Jordan Teze zijn. Op het middenveld worden koppeltjes gemaakt, dat betekent dat Mark Diemers op Pablo Rosario zal gaan spelen en dat Jens Toornstra Sangaré voor zijn rekening gaat nemen. Leroy Fer is de vrije middenvelder, hij zal de centrale verdedigers moeten gaan ondersteunen in het afstoppen van de twee spitsen van PSV.

Maar hoe zal Feyenoord de buitenste PSV-middenvelders gaan bespelen? Thomas en Ihattaren zullen niet netjes aan de zijkant blijven, maar het middenveld in bewegen en proberen in de ruimte tussen de linies te komen, zodat Dumfries en Max op kunnen komen. Moeten Lutsharel Geertruida en Malacia helemaal mee met Thomas en Ihattaren of is het de bedoeling dat één van de middenvelders de dekking overneemt? Tegen AZ, dat rechtsbuiten Albert Gudmundsson naar binnen liet komen, zagen we al dat Feyenoord erg veel moeite heeft met het afdekken van dit soort spelers. Zeker wanneer de voorste vier spelers constant van positie wisselen.


Gudmundsson trekt tijdens Feyenoord-AZ naar binnen en komt vrij. Bron: ESPN.

Wanneer Feyenoord hier niet adequaat op reageert, kan PSV steeds een vrije speler op het middenveld vinden. We hebben midweeks tijdens sc Heerenveen-Feyenoord al gezien hoe belangrijk dat kan zijn... Aan de andere kant: wanneer het Feyenoord wel lukt om deze spelers van PSV op te vangen, dan is het weer de vraag of het PSV lukt om door de linies heen te spelen. In dat geval zal PSV een andere manier moeten bedenken om tot kansen te komen.

Tegen AZ kon Feyenoord dit probleem in de loop van de eerste helft eventjes neutraliseren door het spel naar zich toe te trekken en hoger druk te geven. Het zou een reden voor de Rotterdammers kunnen zijn om tegen PSV hetzelfde te proberen.

Duel 3: Fer vs. Sangaré
Tot slot de strijd om het middenveld. Zoals we hierboven al aangaven, zullen Fer en Sangaré elkaar niet direct tegenkomen op het veld. Beide zullen echter wel een essentiële rol spelen hun ploeg.

Bij Feyenoord zal Fer de spitsen – en wellicht ook de buitenste middenvelders – van PSV moeten opvangen wanneer deze naar het middenveld toe bewegen. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol in de opbouw en de omschakeling. PSV zet met twee spitsen druk, waardoor Fer ervoor zal moeten zorgen dat Feyenoord alsnog een mannetje meer heeft in de opbouw.

De routinier heeft ook een belangrijke rol in de omschakeling na balverlies. Hij is één van de spelers die ervoor moet zorgen dat Feyenoord voldoende spelers achter de bal houdt tijdens de aanval en dat er meteen druk op de bal wordt gezet zodat PSV geen counter op kan zetten. Dit is één van de aspecten waar het in de tweede helft tegen AZ misging voor Feyenoord. Dit zal tegen de Eindhovenaren beter moeten: PSV heeft met Ihattaren, Donyell Malen en Eran Zahavi genoeg spelers die in staat zijn om te profiteren van die ruimte.


Feyenoord verliest tegen AZ de bal en de organisatie staat niet goed. Er is geen druk op de bal, waardoor AZ ongestoord een counter op kan zetten. Bron: ESPN.

Eenzelfde rol heeft Sangaré aan de andere kant. De Ivoriaan voert PSV aan tijdens het drukzetten en is ook de grote aanjager bij het meteen opjagen na balverlies. Sangaré zal bovendien (in combinatie met Rosario) een belangrijke rol gaan vervullen door de ruimtes tussen de linies af te dekken. Feyenoord zal waarschijnlijk kiezen voor het 'PSV-recept': Berghuis en wellicht ook Ridgeciano Haps naar het centrum laten bewegen, zodat er ruimte aan de zijkant komt voor backs Geertruida en Malacia om mee op te komen.

Doordat PSV vanuit een 4-4-2 verdedigt, heeft het vaak een ondertal op het middenveld. Daar staat het namelijk met twee centrale middenvelders tegen drie middenvelders van de tegenpartij. Het is voor PSV – en met name voor Sangaré en Rosario – dus zaak om verdedigende de ruimtes zo af te dekken dat de 'vrije' speler in het middenveld niet gevonden kan worden door de tegenpartij.


Promes is tijdens Ajax-PSV de vrije speler op het middenveld, maar kan niet bereikt worden. Bron: ESPN. 

Tegen Ajax lukte dit de Eindhovenaren heel goed: Quincy Promes was toen de vrije speler tussen de linies, maar Ajax wist hem eigenlijk nauwelijks te vinden. Tegen AZ ging dit een stuk minder. De ruimtes werden vaak te groot, waardoor Calvin Stengs tussen de linies vrij kon komen. Zaak dus voor Sangaré en Rosario om ervoor te zorgen dat dit zondag niet gebeurt tegen Feyenoord. Lukt dit niet, dan kan Feyenoord met Berghuis, Haps, Jens Toornstra en eventueel Luis Sinisterra gevaarlijk worden.


Tijdens PSV-AZ zijn de ruimtes tussen de linies groter waardoor het Stengs wél lukt om in die ruimte vrij te komen. Bron: ESPN.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.