'Heb zeker geen hekel aan AZ, maar als ik moet kiezen, kies ik toch Ajax'

'Heb zeker geen hekel aan AZ, maar als ik moet kiezen, kies ik toch Ajax'

31-01-2021 16:40
38

Olaf Lindenbergh speelde in zijn carrière voor AZ en Ajax, maar juicht aankomende zondag voor de Amsterdammers. Hij verwacht ook dat Ajax met een zege van het veld gaat stappen, al maakt het spel nog weinig indruk op hem. Ook Quincy Promes komt in gesprek met VoetbalPrimeur ter sprake. 

Lindenbergh diende Ajax in totaal tien jaar, bij AZ liep hij 5,5 jaar rond. "Ik heb van m'n twaalfde tot m'n twintigste bij Ajax gespeeld en later ben ik nog twee jaar teruggekomen", zegt Lindenbergh tegen deze website. "Ik was van jongs af aan al voor Ajax. Bij AZ heb ik ook 5,5 jaar prima gespeeld, dus het is zeker niet dat ik een hekel aan AZ heb. Maar als ik moet kiezen, kies ik toch Ajax."

Na z'n vertrek bij Ajax kwam Lindenbergh via De Graafschap bij AZ terecht. Dat was in 2000. Het verschil tussen Ajax en AZ was toen een stuk groter dan nu. "Toen waren ze net gepromoveerd. In die vijfenhalf jaar is het steeds beter geworden. In m'n laatste jaar hebben we zelfs Europees voetbal gespeeld. Dat was twintig jaar niet gebeurd. In de jaren daarna is AZ alleen maar doorgegroeid."

In de zomer van 2005 keerde Lindenbergh terug bij Ajax, waarmee hij de achtste finales van de Champions League tegen Internazionale speelde. "Ajax is natuurlijk veel groter. Bij AZ speelde ik nog in de Alkmaarderhout. Dat is natuurlijk een groot verschil met de Arena. En de druk bij Ajax is veel groter dan bij andere clubs. Je ziet het aan het aantal toeschouwers bij de training, de pers, alles is gewoon veel groter."

'Ajax wint zondag van AZ'
Lindenbergh rekent erop dat Ajax zondag met de drie punten van het veld stapt, ondanks dat AZ het opvallend goed doet tegen topclubs. PSV en Feyenoord hebben dat in Super January al ondervonden. "Ik verwacht dat Ajax gaat winnen. AZ speelt de laatste jaren altijd goed tegen de topclubs, maar je speelt veel meer 'gewone' wedstrijden dan topwedstrijden. Als je ziet hoeveel punten AZ achter staat (tien, red.), terwijl ze de topwedstrijden tot nu toe gewonnen hebben... Als je wel de topper wint, maar daarna verliest of gelijkspeelt, hebben die punten ook weinig zin."

Lindenbergh wijst Ajax op de snelle aanvallers van AZ, die het de verdedigers lastig zouden kunnen maken. "Maar Blind kan dat met z'n inzicht wel opvangen. Schuurs heeft wel een aantal foutjes gemaakt, al vind ik dat ook een redelijke verdediger. Hij speelt vaak hele goede wedstrijden, maar hij heeft de pech dat z'n foutjes vaak tegengoals opleveren. Als dat niet gebeurt, hoor je er veel minder over."

"AZ moet letten op de aanvallers van Ajax, maar de kracht van AZ ligt ook voorin", zegt Lindenbergh. "Ik denk dat AZ Ajax wil laten komen en in de counter toe wil slaan met de snelle aanvallers. Zo zie je in ze andere wedstrijden ook de meeste goals maken. Na balverlies van de tegenstander zijn ze met een paar passes bij het doel, Boadu en Stengs kunnen dan gevaarlijk worden."

Promes
AZ - Ajax zou zomaar de afscheidswedstrijd van Promes kunnen zijn. Hij wordt in verband gebracht met een terugkeer naar Spartak Moskou. Lindenbergh begrijpt het wel als Ajax Promes laat gaan. "Als je kijkt naar wat er nog speelt, kan het alleen maar voor onrust zorgen, denk ik", doelt hij op de strafzaak, waarin Promes verdachte is. "Als straks iedereen fit is, is hij waarschijnlijk ook geen basisspeler. Als je er dan nog wat voor zou kunnen krijgen, zou ik hem verkopen."

"Op het middenveld en voorin hebben ze genoeg spelers, want Kudus en Neres komen er ook nog aan. Brobbey viel tegen Willem ll goed in en Traoré is ook weer fit, dus voorin heeft Ajax genoeg keuze. Haller staat in de spits en dan heb je hen achter de hand."

Of Ajax de transfermarkt nog op moet? De club heeft nog tot maandagavond 23.59 uur om wat te doen. "Misschien als Promes weggaat, maar anders is de selectie breed genoeg. Maar ik ken de financiële situatie niet, want Ajax heeft aardig wat verlies geleden. Misschien denkt Ajax: dan maar een speler minder. Het is lastig kiezen."

Maar ook zonder Promes moet Ajax zich volgens Lindenbergh kunnen redden. Daar is de selectie in zijn ogen breed genoeg voor. "In de beker zullen ze een paar andere spelers laten spelen. De Europa League-wedstrijden komen er ook nog bij, dus het is hopen dat iedereen fit blijft."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)