Ajax volgt 'grootste talent van Deense competitie': 'Hij kan iedereen pijn doen'

Ajax volgt 'grootste talent van Deense competitie': 'Hij kan iedereen pijn doen'

Gepubliceerd: zaterdag 30 januari 2021 om 19:40za 30-01-2021 om 19:40

Ajax versterkte zich afgelopen zomer met Mohammed Kudus en heeft nu opnieuw een talentvolle Ghanees van FC Nordsjaelland op het oog. Kamaldeen Sulemana zou nog vóór 2 februari de opvolger van Quincy Promes kunnen worden, maar wordt vooral gezien als interessante versterking voor de lange termijn. Tijd om in Denemarken wat informatie in te winnen over Ajax' nieuwste transfertarget.

De bijna negentienjarige linksbuiten werd opgeleid in de Ghanese Right to Dream-academie en speelde in februari 2020 zijn eerste op Deense bodem. Zijn eerste jaar bij FC Nordsjaelland is niet onopgemerkt voorbijgegaan: acht goals en drie assists in 26 wedstrijden, een interlanddebuut voor Ghana én een plekje in de 50 for the Future-lijst van de UEFA. "Hij wordt alom gezien als het grootste talent dat momenteel rondloopt in de Deense competitie", vertelt Rudi Dalsgaard, werkzaam bij het lokale medium Sjællandske Nyheder, in gesprek met VoetbalPrimeur.

Snelheidsduivel en type-Neymar
Sulemana staat bovendien te boek als één van de snelste spelers van de Deense Superliga. "Hij sprint dertig meter in 3,6 seconden. Nordsjaelland-trainer Flemming Pederse (die al ruim twintig jaar meeloopt in de voetballerij, red.) noemde hem de snelste speler met wie hij ooit gewerkt heeft", aldus Dalsgaard. Diezelfde Pedersen waagde zich bovendien aan een vergelijking met wereldster Neymar. "Daar werd aanvankelijk wel om gelachen, maar inmiddels zien we wel waarom hij dat zei. Zijn landgenoot Kudus komt wat bescheidener over, maar Sulemana heeft een bepaalde blik in zijn ogen: hij straalt zelfverzekerdheid uit, zonder arrogant over te komen."

Dat de Deense competitie niet Sulemana's plafond is, is wel duidelijk. De Ghanese dribbelaar moet echter nog veel leren, benadrukt Dalsgaard. "In de één-tegen-één-duels is hij op zijn best. Ook al is hij nog maar achttien, hij kan elke tegenstander pijn doen. Iedereen ziet zijn potentie, maar hij is nog niet efficiënt genoeg en mag nog aan zijn rendement werken. In dat opzicht zou het niet slecht zijn als hij eerst nog wat meters maakt in de Deense competitie, net als Kudus (die na twee volledige seizoenen bij Nordsjaelland naar Ajax vertrok, red.)."

'Sulemana gaat 'honderd wedstrijden-norm' niet halen'
Het zou ook in het beleid van Nordsjaelland passen om Sulemana nog eventjes binnenboord te houden. De huidige nummer acht van Denemarken werkt al jarenlang met een groot aantal zelf opgeleide spelers in zijn selectie: lokale Deense jongens én spelers uit de Ghanese Right to Dream-opleiding, waaruit onder meer Kudus en Sulemana zijn voortgekomen. "Nordsjaelland wil jonge spelers eigenlijk pas laten gaan als ze honderd wedstrijden in het eerste hebben gespeeld. Dat zal bij hem waarschijnlijk niet het geval zijn: daar is hij een te groot talent voor."

Niet alleen Ajax, ook Sporting Portugal, Villarreal, Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen zijn al aan Sulemana gelinkt. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat hij is vertrokken uit Denemarken: gebeurt het niet deze maand, dan gebeurt het hoogstwaarschijnlijk na het seizoen. "Nordsjaelland wil hem eigenlijk niet kwijt deze maand. Op dit moment verwacht ik dat Ajax – of een andere club – hem nu koopt en dat hij na het seizoen de overstap maakt."

'Ajax zou een logische stap zijn'
In dat geval zou hij de derde Norsjaelland-speler in korte tijd worden die van Farum naar Amsterdam vertrekt: Kudus en huidig Jong Ajax-speler Christian Rasmussen gingen hem voor. "Voor spelers van Nordsjaelland is Ajax een logische club om heen te gaan, als ze een volgende stap in hun carrière willen zetten", aldus Dalsgaard. "Ajax heeft hier veel aanzien, mede door alle Denen die er in het verleden gespeeld hebben. Bovendien doen beide clubs in veel opzichten hetzelfde, met name qua speelstijl."

Of Sulemana inderdaad spoedig de overstap naar Amsterdam maakt, zou af kunnen hangen van Promes. De Oranje-international is al langere tijd bezig met Spartak Moskou, maar Ajax wil pas meewerken aan een transfer als de Russen voldoen aan Ajax' vraagprijs. In dat geval heeft de huidige Eredivisie-koploper geld om te (her)investeren. De Ghanese groeibriljant – die op 15 februari zijn negentiende verjaardag viert – ligt nog tot 2024 vast bij FC Nordsjaelland.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws