Rapport na Feyenoord-PSV: Feyenoord-fundament blinkt uit, 8 PSV-onvoldoendes

Rapport na Feyenoord-PSV: Feyenoord-fundament blinkt uit, 8 PSV-onvoldoendes

31-01-2021 16:25 Laatste update: 17:22
185

Feyenoord en PSV hebben hun Super January zondagmiddag afgesloten met een 3-1 in De Kuip. Het dodelijk effectieve Feyenoord maakte in de eerste helft het verschil en moest in de tweede helft vooral tegenhouden. PSV kon de voor rust opgelopen schade echter niet meer repareren: de 3-1 van Ibrahim Sangaré woog niet op tegen de 1-0 van Mark Diemers, de 2-0 van Steven Berghuis en de 3-0 van Bryan Linssen. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Feyenoord
Nick Marsman – 7: Hij heeft zijn waarde als betrouwbare stand-in allang bewezen. Aan de 3-1 van Sangaré kon hij niets doen. Verder pakte Marsman wat hij moest pakken, al werd hij pas in de slotfase een paar keer serieus op de proef gesteld door de PSV-spelers.

Wedden

Meer odds

Lutsharel Geertruida – 7,5: De rechtsback is volgens analist Kenneth Perez de grootste revelatie van Feyenoord. Tegen PSV liet hij zich vooral in aanvallend opzicht zien. Zijn assist bij de 1-0 van Diemers was buitengewoon fraai, net als de sprint waarmee hij in aanloop naar de 2-0 ruimte maakte voor Berghuis.

Eric Botteghin – 7: De Braziliaan kreeg de voorkeur boven collega Uros Spajic en kon op één slippertje betrapt worden: hij verzuimde na een half uur te stappen toen collega's Senesi en Fer dat wél deden, met een megakans voor Zahavi tot gevolg. Verder deed Botteghin wat we van hem gewend zijn: niet spectaculair, maar wel sober en vaak goed gepositioneerd.

Marcos Senesi – 8: Tegen AZ en sc Heerenveen deelde hij de Feyenoord-malaise, maar Senesi haalde tegen PSV weer zijn niveau van tijdens De Klassieker. Talloze keren redde de Argentijn zijn ploeg door op het állerlaatste moment in te grijpen voor het doel. Het moet wel heel raar lopen, wil hij volgend seizoen nog in De Kuip spelen.

Tyrell Malacia – 6: Hij kreeg vooral te maken met de constant opstomende Dumfries. In verdedigende opzicht had hij het dus zeker niet makkelijk, maar Malacia wist zich staande te houden. Verder viel hij op met een sublieme steekbal op Linssen en een subtiel passje tussendoor, waar uiteindelijk de 3-0 uit kwam.

Jens Toornstra – 7: Altijd komt hij weer bovendrijven, altijd maakt hij weer zijn (vuile) meters, altijd is hij weer van waarde voor Feyenoord. Toornstra's belangrijkste wapenfeit tijdens Feyenoord-PSV was zijn afgemeten assist op Linssen.

Leroy Fer – 8: Vooral tegen AZ werd hij overlopen in de omschakeling, maar tegen PSV kon hij in zijn kracht spelen. Vlak vóór het centrale duo, als extra slot op de deur, was de routinier van grote waarde. Zijn blocktackle op Mauro Júnior in de openingsfase was van grote klasse.

Mark Diemers – 7: Niet altijd even gelukkig in de eindpass, maar Diemers was met zijn vroege 1-0 van grote waarde voor Feyenoord. Het blijft de vraag of hij ook in de basis staat als alle middenvelders fit zijn, maar de Leeuwarder kan terugkijken op een geslaagde middag.

Steven Berghuis – 7: Niet zo nadrukkelijk aanwezig als in de vorige editie van Feyenoord-PSV, toen hij met drie goals de wedstrijd besliste. Maar dat maakte hij in één klap goed met die ene bevlieging, die de schitterende 2-0 opleverde. Robin van Persie zag vanaf de tribunes dat het goed was.

Bryan Linssen – 6,5: De man uit Neeritter mocht in de punt van de aanval spelen, terwijl er met Nicolai Jörgensen, Lucas Pratto en Róbert Bozeník drie centrumspitsen op de bank zaten. Dat drietal fronste ongetwijfeld de wenkbrauwen, toen Linssen na een kwartiertje oog in oog met Yvon Mvogo miste. De gelegenheidsspits maakt het echter helemaal goed met zijn subtiele 3-0 vlak voor rust.

Ridgeciano Haps – 6: Hij moest uiteraard meer achter Dumfries aanlopen dan aanvallen. Een enkele keer pakte hij uit met een heerlijke tackle op de bal. Het blijft overduidelijk dat Haps zich niet op zijn gemak voelt als linksbuiten, maar hij deed tijdens deze topper genoeg voor een voldoende.

Invallers
Bart Nieuwkoop – x: Viel een kwartier voor tijd in voor Geertruida en speelde te kort voor een beoordeling.

Nicolai Jörgensen – x: Nam tien minuten voor tijd het stokje over van Linssen en speelde te kort voor een beoordeling.

Jordy Wehrmann – x: Kwam kort daarna in de ploeg voor Toornstra en speelde te kort voor een beoordeling.

PSV
Yvon Mvogo – 5: De 1-0 van Diemers ging door zijn benen, bij de 2-0 van Berghuis was hij volstrekt kansloos en aan de 3-0 van Linssen kon hij ook niet veel doen. Geen overtuigend optreden van Mvogo, maar het zou ook wel flauw zijn om hem de nederlaag in de schoenen te schuiven. De Zwitserse doelman werd ook niet erg geholpen door zijn medespelers.

Denzel Dumfries – 5,5: Hij leek midweeks een zware blessure op te lopen tegen FC Emmen, maar ging in De Kuip weer voorop in de strijd. De rechtsback sprintte, vocht en sleurde en was opmerkelijk vaak in het strafschopgebied van de tegenstander te vinden. Hij kon echter weinig betekenen voor PSV.

Jordan Teze – 6: De jongste PSV'er in de basisopstelling was ook de beste. Teze nam het initiatief in de opbouw en voorkwam na een glijpartij van Sangaré de 2-0. Helaas voor hem viel die meteen daarna alsnog.

Olivier Boscagli – 5: Af en toe kwam er een mooie dieptepass uit zijn linker, maar verder hield het niet over met Boscagli. De Fransman heeft zich dit seizoen prima ontwikkeld als centrale verdediger, maar moet nog steeds wat stappen maken, bewees hij in De Kuip.

Philipp Max – 5: Zonder twijfel de linksback met de mooiste trap van de Eredivisie: vlak na rust kon hij zijn zoveelste assist van het seizoen bijschrijven. Maar wat is hij kwetsbaar in de topwedstrijden, als hij op zijn verdedigende capaciteiten beoordeeld moet worden... Hij liet Berghuis in de loop van de eerste helft simpel binnendoor komen en de 2-0 voor Feyenoord was een feit.

Ryan Thomas – 5: Na een uur spelen viel hij geblesseerd uit. De Nieuw-Zeelander kon terugkijken op een tamelijk anoniem optreden. In aanvallend opzicht heeft hij weinig bijgedragen en ook verdedigend heeft hij niet veel bijgedragen.

Pablo Rosario – 5: Te 'balgeoriënteerd', vond analist Arnold Bruggink. Dat bleek vooral tijdens de doelpunten van Feyenoord. Bij de 1-0 stond hij in niemandsland, terwijl Diemers vrij in zijn rug opdook. Vlak voor rust liet hij Diemers opnieuw uit zijn rug weglopen, met de 3-0 tot gevolg.

Ibrahim Sangaré – 5,5: Hij redde met een rake kopbal nog de eer, maar ook de andere controleur speelde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen. Sangaré verstuurde één hele goede inspeelpass op Donyell Malen, maar daar kwam niets uit. Dat moment zal dus niet in de samenvattingen komen, in tegendeel tot zijn doelpunt én zijn knullige uitglijder, die indirect de 2-0 tot gevolg had.

Mauro Júnior – 4,5: Trainer Roger Schmidt ziet het wel zitten in de Braziliaan, die in De Kuip echter bij twee belangrijke momenten betrokken was. Eerst werd hij aan de zijlijn in de luren gelegd door Geertruida, met de 1-0 tot gevolg. Vlak voor rust raakte hij in de as de bal kwijt en liep Feyenoord uit naar een 3-0 voorsprong. In topwedstrijden kan dat gewoon niet.

Eran Zahavi – 4: Misschien wel dé uitblinker van PSV tijdens Super January, maar Zahavi gaf in Rotterdam-Zuid niet thuis. Eén poging tot een spectaculaire omhaal – was dat ook echt nodig? – een levensgrote kans die hij verprutste en een vrije kopkans die hij ook miste, dat was het ook wel.

Donyell Malen – 5: "Voor Donny van de Beek wordt al veertig miljoen betaald, wat moet hij dan wel niet kosten?", vroeg analist Ibrahim Afellay zich begin deze maand na Ajax-PSV af. Malen had het toen inderdaad op zijn heupen, maar tegen Feyenoord was het een stuk minder. Dreigend was hij wel, maar de échte scherpte ontbrak.

Invallers
Mohamed Ihattaren – 6: Viel na een klein uur in voor Thomas. De spelmaker kwam nog één keer in de buurt van een doelpunt, maar Marsman redde zijn inzet vanuit de tweede lijn. Tijdens zijn invalbeurt van een half uur kon Ihattaren niets meer veranderen aan het spelverloop. Het is vooral de vraag waarom hij eigenlijk niet in de basis stond, gezien PSV's grote gebrek aan creativiteit voor rust.

Yorbe Vertessen – x: Loste circa tien minuten voor tijd Max af en speelde te kort voor een beoordeling.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)