Ajax profiteert van uitglijders Vitesse en PSV en pakt voorsprong van zeven punten

Ajax profiteert van uitglijders Vitesse en PSV en pakt voorsprong van zeven punten

31-01-2021 18:34
243

Ajax is de grote winnaar van dit Eredivisie-weekend. Vitesse leed duur puntenverlies en PSV verloor zelfs bij Feyenoord, maar de Amsterdammers wonnen bij AZ, dat uitgeschakeld lijkt in de titelstrijd. Ajax zegevierde met 0-3 en heeft in Super January maar liefst zestien van de achttien punten gepakt.

Vitesse verloor vorige week bij VVV-Venlo en verspeelde dit weekend tegen RKC Waalwijk twee extra punten. PSV ging in de topper tegen Feyenoord onderuit, waardoor Ajax een gat van zeven punten kon slaan. Daarvoor moest er wel eerst worden afgerekend met AZ, dat in topwedstrijden vaak sterk voor de dag komt.

Maar het was vooral tam wat AZ in de eerste helft liet zien tegen Ajax. De ploeg van Erik ten Hag, waar Spartak Moskou-doelwit Quincy Promes op de bank bleef en Daley Blind op linksback stond, had de zaken prima voor elkaar. Het eerste kansje was van Devyne Rensch, die de afwezige Noussair Mazraoui verving. Binnen het kwartier stond het 0-1. Door een dekkingsfout van Myron Boadu kon Blind opstomen. Hij speelde Davy Klaassen aan en via Sébastien Haller kwam de bal bij Antony, die Marco Bizot met een schot in de verre hoek passeerde. Klaassen liet even later na om met het hoofd 0-2 te maken.

Maar kansloos was AZ zeker niet. Sterker, via Albert Gudmundsson hadden de Alkmaarders gelijk moeten komen en met een beetje geluk op voorsprong kunnen staan. De IJslander miste van dichtbij twee grote kopkansen.

AZ doet zichzelf tekort in tweede helft
Ajax controleerde de wedstrijd, maar dat was in het eerste kwartier van de tweede helft anders. Andre Onana zag Boadu en Calvin Stengs regelmatig gevaarlijk opduiken voor het doel. Maar nadat AZ de druk steeds verder opvoerde en Gudmundsson een derde kopkans verprutste, werd het 0-2 voor Ajax. Na een lange bal van Dusan Tadic, schoot Klaassen van dichtbij binnen. 

Het sterkere AZ probeerde nog wat te forceren, al leek het geloof verdwenen te zijn. Helemaal toen invaller David Neres er 0-3 van maakte. De Braziliaan kopte raak, maar zijn goal werd afgekeurd omdat Haller kort daarvoor buitenspel stond. Na een fout van Perr Schuurs verzuimde Boadu in een één-op-één met Onana om de aansluitingstreffer te maken. De goal van Neres in blessuretijd werd wél goedgekeurd.

AZ kan de titelstrijd met een achterstand van dertien punten vergeten.