AZ en Ajax op rapport: één onvoldoende bij volwassen Ajax, Gudmundsson faalt

AZ en Ajax op rapport: één onvoldoende bij volwassen Ajax, Gudmundsson faalt

31-01-2021 18:44 Laatste update: 19:04
175

De laatste topper van Super January werd zondag een prooi voor Ajax. De Amsterdammers waren met 0-3 te sterk voor AZ en staan nu stevig aan de leiding in de Eredivisie. VoetbalPrimeur maakt rapport op van het interessant avondje Alkmaar.

AZ

Marco Bizot - 5,5: hield AZ op de been in de eerste helft, maar ging tegelijkertijd niet vrijuit bij de openingstreffer van Antony. De doelman had kunnen verwachten dat de Ajax-aanvaller de bal in de lange hoek zou lepelen.

Yukinari Sugawara - 6: in het weekend dat zijn concurrent Jonas Svensson werd gelinkt aan Feyenoord, speelde Sugawara een redelijke wedstrijd tegen AZ. Had het grootste deel van de wedstrijd grip op Tadic.

Pantelis Hatzidiakos - 5,5: speelde geen slechte wedstrijd, maar het was onvoldoende om Ajax van scoren af te houden. Hatzidiakos is een goede verdediger voor subtopper AZ, maar niet voor topclub AZ.

Bruno Martins Indi - 5: de 22-jarige publiekslieveling die furore maakte op het WK 2014, is heel ver weg. Martins Indi oogt traag en is nog lang niet de oude, zo bleek tegen Ajax.

Owen Wijndal - 6: maakte zich met zijn pogingen om een penalty te versieren niet populair bij Ajax, maar was 'gewoon' één van de beste AZ'ers. Wijndal verdedigde hoe dan ook niet sterk bij de 0-1 van Antony.

Teun Koopmeiners - 6: het kan niet elke week van Koopmeiners komen. De aanvoerder van AZ kreeg amper de kans om op te bouwen door het drukzetten van Ajax en kwam dus ook niet uit de verf.

Fredrik Midtsjö - 6: tegen PSV maakte Midtsjö nog veel indruk, maar de Noorse middenvelder had het lastiger tegen Ajax. Het was een klein wonder dat hij het einde haalde zonder kaarten.

Calvin Stengs - 5: ook tegen Ajax kon Stengs de twijfels van zijn criticasters niet wegnemen. De intenties zijn goed, maar de vormdip duurt nu wel heel erg lang. Het ontbreekt aan gif.

Albert Gudmundsson - 4: als er een kampioen 'uitgelezen kampioen missen' aangewezen moet worden in de Eredivisie, dan zou de keuze vallen Gudmundsson. Hij is een goede voetballer, behalve in de buurt van de goal.

Myron Boadu - 5: wat voor Stengs geldt, geldt ook voor twee jaar jongere Boadu. De spits speelde wéér ongelukkig: bij de 0-1 gaf hij Daley Blind te vroeg over aan Gudmundsson en in de slotfase verzuimde hij het cadeautje van Schuurs uit te pakken.

Jesper Karlsson - 6: ook voor Karlsson was het een 31 januari om snel te vergeten. De Zweedse aanvaller legde Rensch nog weleens het vuur na aan de schenen, maar genoeg was het niet.

Invallers
Hakon Evjen - x: viel na 63 minuten in voor Gudmundsson en speelde te kort voor een beoordeling.

Zakaria Aboukhlal - x: viel na 77 minuten in voor Karlsson en speelde te kort voor een beoordeling.

------------------------------------------------

Ajax

Andre Onana - 8: wat moet Ajax zonder Onana? De Kat uit Kameroen deed zijn bijnaam eer aan met een katachtige redding op de kopbal van Gudmundsson vlak voor rust.

Devyne Rensch - 6,5: stond voor de tweede keer in de basis tijdens een Eredivisie-wedstrijd van Ajax en haalde weer een goed niveau. Na een uur ging de sterke tiener van het veld.

Perr Schuurs - 5: beleefde niet zijn gelukkigste wedstrijd, achterin bij Ajax. Zo erg als ruim een jaar geleden, toen Schuurs in de fout ging bij de winnende goal van Myron Boadu, verliep het echter niet, al schonk hij Boadu met zijn fout nog een droomkans.

Lisandro Martínez - 7: hoort te spelen in het huidige Ajax, zo maakte Martínez ook tegen AZ weer duidelijk aan Erik ten Hag. De Argentijn heerste achterin en is veel meer dan de twaalfde man.

Daley Blind - 7,5: verrassend genoeg begon Blind als linksback aan het uitduel met AZ, maar het bleek een goede inschatting van Ten Hag. Een prestatie die vertrouwen geeft voor Oranje.

Edson Álvarez - 6,5: een tijdje uit beeld geweest, maar Álvarez is helemaal terug. Ajax heeft een breker nodig op het middenveld en dat is precies wat de Mexicaan bracht tegen AZ.

Ryan Gravenberch - 6: een beetje flets, dat was Gravenberch tegen AZ. De achttienjarige middenvelder kon geen moment echt zijn stempel op de wedstrijd drukken.

Davy Klaassen - 6,5: als nummer 10 van Ajax komt Klaassen soms tekort. Bovendien is hij misschien wat te statisch om complementair te zijn aan Haller, maar in de tweede helft zorgde hij wél weer voor de fraaie 0-2.

Antony - 7: is en blijft een klasbak. De Braziliaan toonde zijn fijne traptechniek weer bij de openingstreffer in Alkmaar. Daar bleef het vervolgens ook bij.

Sébastien Haller - 6: wéér een assist, waardoor de Franse spits nu betrokken is bij zes goals sinds zijn Ajax-debuut. Toch zal niet iedereen tevreden zijn. Haller oogt traag en niet echt gretig.

Dusan Tadic - 7,5: liet weer eens zien waarom je hem nooit wisselt, zeker niet in belangrijke wedstrijden. Tadic leidde de 0-2 van Klaassen in met een fantastische pass vanaf de linkerkant en forceerde daarmee de beslissing. Gaf ook nog de assist bij de 0-3 van Neres.

Invallers
Jurriën Timber - x: viel na 63 minuten in voor Rensch en speelde te kort voor een beoordeling.

David Neres - x: viel na 75 minuten in voor Antony én scoorde, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Brian Brobbey - x: viel na 89 minuten in voor Haller en speelde te kort voor een beoordeling.

Zakaria Labyad - x: viel na 89 minuten voor Klaassen en speelde te kort voor een beoordeling.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)