Vijf conclusies: Ajax wint Super January, mogelijk ook vuurwerk op Deadline Day

Vijf conclusies: Ajax wint Super January, mogelijk ook vuurwerk op Deadline Day

31-01-2021 19:40
114

Januari 2019 en januari 2020 verliepen dramatisch voor Ajax, maar dit jaar is alles anders: de ploeg van trainer Erik ten Hag is de grote winnaar van Super January. Dat en meer in de conclusies van VoetbalPrimeur.

Ajax wint Super January
Je kunt er niet omheen: Ajax is grote winnaar van Super January. De Amsterdammers sluiten de toppermaand na zeges op FC Twente, Feyenoord, AZ (twee keer), Fortuna Sittard, Willem II en een gelijkspel tegen PSV ongeslagen af. De voorsprong op eerste achtervolger PSV is nu zeven punten: Ajax heeft zichzelf gebombardeerd tot de uitgesproken titelfavoriet.

Verhoudingen worden duidelijk
Natuurlijk, cruciaal is januari niet. Er staan per slot van rekening nog veertien speelrondes op het programma. Maar de verhoudingen werden deze maand wel goed zichtbaar. Ajax is het meest volwassen, PSV kan nog niet voldoen aan de eisen van Roger Schmidt, de motor van het imponerende Vitesse begint te sputteren, Feyenoord is wel heel wisselvallig en AZ is een reuzendoder met mankementen.

Ook vol gas in februari
Super January is achter de rug, maar het topvoetbal gaat gewoon door: februari is een nieuwe maand vol nationale en Europese krakers. Ajax ontvangt PSV over anderhalve week alweer in de KNVB Beker en de nummers één en twee van de Eredivisie spelen op 18 en 25 februari hun zestiende finales in de Europa League tegen respectievelijk Lille en Olympiakos. En wat te denken van PSV - Vitesse (21 februari), PSV - Ajax (28 februari) en AZ - Feyenoord (28 februari)?

Deadlineday staat voor de deur
Maandagavond 23.59 uur sluit de transfermarkt in Nederland. De vraag is of de topclubs zich nog gaan roeren op de transfermarkt. Ajax is bezig met FC Nordsjaelland-tiener Kamaldeen Sulemana, die Quincy Promes - op weg naar Spartak Moskou - moet vervangen, terwijl er van PSV en Feyenoord niet veel meer verwacht wordt. De Rotterdammers hebben alleen nog een nieuwe assistent-trainer nodig.

Geen publiek
De KNVB bedacht Super January afgelopen zomer in de hoop dat de stadions vanaf 2021 weer vol zouden stromen. Een beslissing die toen logisch leek, maar de realiteit bleek een stuk weerbarstiger. Op wedstrijden met publiek hoeven we dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer te rekenen. De allerlaatste kans op het Eredivisie-schema is VVV-Venlo FC Emmen op 16 mei.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)