De Eredivisie-flops: PSV en AZ na 'Super Sunday' samen met Utrecht hofleverancier

De Eredivisie-flops: PSV en AZ na 'Super Sunday' samen met Utrecht hofleverancier

01-02-2021 11:00
39

Super Sunday verliep niet voor iedereen super: PSV ging kopje onder in De Kuip en AZ kreeg thuis geen poot aan de grond tegen Ajax. De Eindhovenaren en Alkmaarders leveren dan ook vier van de elf spelers in ons floplijstje van speelronde 20. Ook FC Utrecht is dubbel vertegenwoordigd, na de 3-3 tegen PEC Zwolle.

Eric Oelschlägel (FC Utrecht)
Mr. Clean Sheet noemde FC Utrecht hem nog, voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC. Oelschlägel had inderdaad drie keer op rij de nul gehouden, maar kon die fraaie serie geen vervolg geven. Integendeel zelfs: PEC scoorde drie keer in De Galgenwaard en Oelschlägel zag er bij twee van de drie tegentreffers niet best uit.

Miguel Ángel Leal (FC Groningen)
De Villarreal-huurling moest lang geduld hebben, maar mocht eindelijk twee keer achter elkaar in de basis staan bij FC Groningen. Leal bewees zichzelf zaterdag – twee dagen voor zijn 24ste verjaardag – echter een bijzonder slechte dienst. De Spanjaard deed vrijwel alles fout wat hij fout kon doen en had schuld aan de enige treffer van de wedstrijd, gemaakt door directe tegenstander Delano Burgzorg. Niet geheel verrassend werd hij bij rust al gewisseld.

Willem Janssen (FC Utrecht)
FC Utrecht leek de verdedigende zaakjes eindelijk op orde te hebben, maar gaf tegen PEC dus drie doelpunten weg. De 34-jarige leider van de wankele defensie onderscheidde zich in negatieve zin. Janssen gaf een totaal onnodige strafschop weg en werd vlak voor tijd gewisseld, toen zijn ploeg op de 3-3 joeg.

Miguel Araujo (FC Emmen)
Normaal gesproken nog één van de beteren bij het dolende FC Emmen, maar de Peruviaan gaf niet thuis tijdens het cruciale degradatieduel met Willem II. Keer op keer verzuimde Araujo in te grijpen in duel met Kwasi Wriedt, die uiteindelijk één van de twee Tilburgse treffers maakte.

Kristopher Da Graca (VVV-Venlo)
De Kaapverdische Zweed deed het niet slecht in zijn eerste Eredivisie-duels, waarin hij ongeslagen bleef met VVV. Zaterdag speelde hij echter een negatieve hoofdrol in de verloren Limburgse derby tegen Fortuna Sittard. Terwijl er geen bal in de buurt was, ging Da Graca in de fout tegen Zian Flemming: penalty, 2-0 voor de thuisploeg, die uiteindelijk met 3-2 won.

Mauro Júnior (PSV)
PSV-trainer Roger Schmidt liet Mohamed Ihattaren op de bank zitten en koos voor Mauro Júnior en Ryan Thomas op de flanken. Die ingreep pakte niet erg gelukkig uit: met name Mauro onderscheidde zich in negatieve zin. Eerst liet hij zich heel gemakkelijk foppen door Lutsharel Geertruida: 1-0 voor Feyenoord. Vlak voor rust raakte hij in de as van het veld de bal kwijt: 3-0 voor Feyenoord. Het zijn fouten die je je in de absolute topwedstrijden eenvoudigweg niet kunt permitteren.

Eran Zahavi (PSV)
Zijn ploeggenoot uit Israël leek na zijn dubbelslag tegen Ajax op 10 januari eindelijk los te zijn. In de laatste Super January-wedstrijd was Zahavi echter één van de minste spelers bij het toch al belabberd draaiende PSV. Kansen kreeg hij genoeg in De Kuip, maar Zahavi had een dag waarop vrijwel niets lukte.

Myron Boadu (AZ)
Tot zover de PSV-afvaardiging, tijd voor de AZ'ers. Boadu leek na zijn twee doelpunten in De Kuip eindelijk over het dode punt heen, maar viel vervolgens weer ver terug. Tegen Ajax miste hij in de slotfase een open kans. Boadu heeft zijn zelfvertrouwen nog niet terug, zoveel is wel duidelijk.

Albert Gudmundsson (AZ)
Zijn IJslandse ploeggenoot maakte het echter nóg bonter. Gudmundsson dook vier keer voor Ajax-doelman Andre Onana op, maar wist niet één keer te scoren. De man uit Reykjavik is geen ijskoude afmaker, bewees hij tegen Ajax eens te meer.

Armando Broja (Vitesse)
Het is dit seizoen stuivertje wisselen in de voorhoede van Vitesse: zaterdag mocht niet Oussama Darfalou, maar Broja het proberen naast Loïs Openda. Tien minuten na rust zat de wedstrijd er al op voor de Britse Albanees. Nota bene de jonge Daan Huisman verving Broja, die nauwelijks in het stuk voorkwam.

Henk Veerman (sc Heerenveen)
De Volendammer begon geweldig aan zijn tweede Heerenveen-periode en was even topscorer van Nederland, maar is het ook even helemaal kwijt. De oogst van het uitduel met FC Twente: nul doelpogingen en een passzuiverheid van 48 procent. Heerenveen schopte sowieso geen deuk in een pakje boter in Enschede, maar werd ook niet op sleeptouw genomen door zijn aanvoerder.