Zaakwaarnemer Idrissi over Ajax-transfer: 'We hebben overal nee tegen gezegd'

Zaakwaarnemer Idrissi over Ajax-transfer: 'We hebben overal nee tegen gezegd'

04-02-2021 12:15 Laatste update: 12:24
74

Oussama Idrissi hield in de laatste paar dagen van de transferperiode geen rekening met een transfer naar Ajax, maar het ging snel toen de club zich bij Sevilla had gemeld. De aanvaller hoefde niet lang na te denken en is vastberaden om in Amsterdam voor zijn plek te knokken. VoetbalPrimeur zocht zijn zaakwaarnemer Annas El Ghouche van AEG Sports Consultancy op voor het verhaal achter de transfer. Hij behartigt Idrissi's belangen al ruim tien jaar.

Idrissi hoopt bij Ajax weer wekelijks wedstrijden te spelen. Bij Sevilla lukte hem dat niet, mede doordat hij zich met een achterstand meldde in Andalusië. "Hij heeft in de voorbereiding wellicht iets te lang met een blessure gespeeld", doelt El Ghouche op de wedstrijden van AZ in de voorronde van de Champions League. "Hij kwam geblesseerd aan bij Sevilla, liep daar anderhalve maand met een blessure rond, is fit verklaard en is vervolgens steeds meer gaan spelen. Het team stond toen al aardig. Oussama moest zich nog aanpassen."

Wedden

Meer odds

Idrissi kwam bij Sevilla tot 24 minuten in drie competitiewedstrijden. Al geven die statistieken volgens El Ghouche een vertekend beeld. "In Nederland zegt men dat hij weinig gespeeld heeft, maar hij heeft ook twee keer in de basis gestaan in de Champions League en drie keer in de beker. Ik noteer ook twee assists en meerdere ballen die net niet tot een goal leidden."

"Met een beetje geluk had hij een aantal goals gemaakt en meer assists gegeven en was het een ander verhaal geweest. Het is relatief. Het zat soms even niet mee en dat is net die laatste tien procent die je dan mist om het verschil te maken. Het is een kwestie van wedstrijdritme en wekelijks veel minuten maken. Dat moet je opbouwen."


Idrissi in de Champions League-wedstrijd tegen Stade Rennes op 8 december

"We zijn in gesprek gegaan met Sevilla over hoe het ging. Hij had liever meer gespeeld, maar de vraag is of dat realistisch is als je zo weinig mee hebt kunnen trainen met de groep. Dan moet je geduldig zijn. De club is tevreden over zijn ontwikkeling", verzekert El Ghouche.

Meerdere clubs informeerden de afgelopen periode naar de diensten van Idrissi, waaronder Fenerbahçe en Zenit Sint-Petersburg. Allen kregen ze nul op het rekest. Sevilla zag eerst zelfs een verhuur niet zitten. "We hebben overal nee tegen gezegd", aldus El Ghouche. "We vonden een verhuur niet nodig. Anderhalve dag voor het einde van de transferwindow kwam Ajax langs. Dat veranderde de zaak. Nergens is speeltijd gegarandeerd, maar er is wel perspectief op meer minuten. Het spel is vertrouwd en je kunt ritme opdoen en voor de prijzen spelen. Dus de afweging was snel gemaakt: Oussama wilde graag de stap maken."

Ajax zocht een opvolger voor Quincy Promes, die op weg is naar Spartak Moskou, en kwam bij Idrissi uit. "Ajax informeerde naar zijn beschikbaarheid. In eerste instantie stond Sevilla er niet voor open om Oussama te verhuren. Zij zagen zijn positieve ontwikkeling ook. Sevilla strijdt om drie prijzen en wilde de groep bij elkaar houden. We hebben gezocht naar een win-win-situatie voor alle partijen. In goed overleg heeft Sevilla ingestemd met een verhuur. Het is in goede harmonie gegaan."

Ajax heeft geen optie tot koop
Sevilla heeft het volste vertrouwen dat Idrissi gaat slagen in Spanje en ziet hem in de zomer dan ook graag terug. "Ze denken dat hij bij Ajax meer ritme op kan doen en sterker terug kan komen. Sevilla kijkt ook kritisch naar welke club hij gaat. Past het in de speelstijl? Sevilla ziet Ajax als een topclub. Ze doen ook mee om drie prijzen en spelen aanvallend voetbal."

Het is volgens El Ghouche geen toeval dat Ajax bij Idrissi is uitgekomen. "Ajax haalt in de winter niet zomaar een speler als ze hem niet al langer volgen en goed kennen", zegt hij. "Ajax huurt over het algemeen een speler waarvan ze weten dat hij in het systeem past. Bij Ajax werken bijvoorbeeld twee scouts die hem eerder naar FC Groningen en AZ hebben gehaald (respectievelijk Henk Veldmate en Michel Doesburg, red.). Zij weten dus wat ze in huis halen. Het is best bijzonder dat Ajax een speler huurt die er niet eerder heeft gespeeld. Dat gebeurt niet zo vaak. Het getuigt van veel vertrouwen vanuit Ajax."

Idrissi heeft geen garanties gekregen van Ajax en zal voor zijn plek moeten knokken. Hij moet de strijd aangaan met onder meer David Neres, Antony, Dusan Tadic en Zakaria Labyad. "Je maakt nooit afspraken over speeltijd. Je maakt een analyse voor jezelf: wie spelen er en wat zijn de kansen op minuten? Je gaat uit van eigen kracht en weet dat het team al een half jaar samen is. Het is logisch dat je langzaam minuten moet gaan pakken. Hij wil een bijdrage leveren aan het winnen van prijzen. We gaan wel zien hoeveel minuten het gaan worden."

'Idrissi is onderschat'
Wat El Ghouche betreft wordt Idrissi 'onderschat in de media'. "Hij staat vaak in de schaduw van anderen. Iedereen was verbaasd toen hij naar AZ en Sevilla ging en nu weer naar Ajax. Oussama is een liefhebber en een op en top professional. Hij weet wat hij zegt, het is een intelligente jongen die een plan heeft en geduldig is bij de uitvoering daarvan. Ik heb veel respect voor hoe hij zijn carrière heeft opgebouwd. Het is niet altijd makkelijk geweest en hij heeft niets cadeau gekregen. Deze instelling heeft geresulteerd in een mooie transfer afgelopen zomer."


Idrissi en Munir El Haddadi vieren een goal tegen Celta de Vigo, 21 november 2020

"Het rendement bij Sevilla is er misschien nog niet, maar voetbaltechnisch doet hij echt niet onder voor de andere jongens", zegt El Ghouche. "Hij heeft altijd goed gepresteerd vanuit de underdugpositie en is gewend om te knokken voor zijn plek. Ik ben ervan overtuigd dat hij kan slagen bij Sevilla. Maar hopelijk zien we dit seizoen bij Ajax nog zijn kwaliteiten waarmee hij de afgelopen seizoenen imponeerde in de Eredivisie."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)