Haller-blunder van Ajax is niet uniek: drie fouten van PSV en een KNVB-vergissing

Haller-blunder van Ajax is niet uniek: drie fouten van PSV en een KNVB-vergissing

04-02-2021 13:20 Laatste update: 13:53
91

Donderdagmiddag werd duidelijk dat Ajax dit seizoen in de Europa League waarschijnlijk niet kan beschikken over Sébastien Haller. De Amsterdammers lijken te hebben geblunderd en de kans is groot dat de UEFA geen clementie zal verlenen. Dergelijke uitglijders zijn echter niet uniek. In binnen- en buitenland kwam het al eens vaker voor.

PSV blunderde drie keer in zeven jaar
In maart 2001 mochten Ruud van Nistelrooij en Eric Addo niet meespelen in de UEFA Cup-wedstrijden tegen Kaiserslautern omdat de Eindhovenaren de 'reglementen van de UEFA' niet goed hadden begrepen. Men dacht dat spelers tot op de wedstrijddag konden worden ingeschreven, maar dat bleek niet het geval.

Van Nistelrooij en Addo waren geblesseerd toen PSV voor het seizoen de Europese lijst opgaf en werden daar dus niet in opgenomen. De Brabanders kregen in de winterstop vervolgens tot 1 februari 2001 de tijd om nieuwe spelers in te schrijven, maar ze meldden het tweetal pas twintig dagen later aan. Toen was het al te laat: PSV verloor twee keer met 1-0 van de Duitsers.

In 2007 overkwam het de Eindhovenaren zelfs twee keer. In maart stond John de Jong, de huidige technisch directeur, niet op de lijst toen PSV in het kader van de Champions League op bezoek ging bij Arsenal. Net als zes jaar eerder werd ook nu besloten om de geblesseerde spelers niet op de eerste lijst te zetten en later werd De Jong simpelweg vergeten. Toch haalden ze de volgende ronde.

Bekeruitsluitingen in Nederland
Een half jaar later was de schade een stuk groter. Manuel da Costa, die geschorst was voor een bekerwedstrijd tegen Jong Heerenveen, speelde toch mee aan Eindhovense zijde en hielp zijn ploeg aan een 3-0 overwinning. Daarop kwam de KNVB in actie: PSV werd zonder pardon uit het bekertoernooi gezet en de jonge Friezen bekerden verder.

PSV was destijds niet de enige club die door de KNVB al eens uit het bekertoernooi werd gehaald. Twee jaar eerder werden Heracles Almelo en De Graafschap ook gestraft omdat ze een geschorste speler opstelden in de eerste ronde. Respectievelijk Sergio Hellings en Jeffrey de Visscher hadden niet mogen meedoen en daardoor bekerden DCG en AFC verder.

Het zit ook de besten wel eens tegen
Wie dacht dat dit soort incidenten alleen in Nederland voorkomen, komt bedrogen uit. Zo'n vijf jaar geleden werd het grote Real Madrid uit de Copa del Rey verwijderd omdat ze Denis Cheryshev, een Russische middenvelder, in de basis hadden gezet. Hij scoorde zelfs in de thuiswedstrijd tegen Cádiz (3-1), maar Cheryshev was eigenlijk geschorst. In het seizoen daarvoor had hij te veel gele kaarten gekregen.

De FA hanteerde in september 2019 een flexibeler beleid. Liverpool had in de League Cup-wedstrijd tegen MK Dons gebruik gemaakt van de diensten van Pedro Chirivella, voormalig middenvelder van Willem II. De Spanjaard viel in de tweede helft in, maar was eigenlijk nog niet vrijgegeven. The Reds hadden zijn transfer nog niet volledig afgerond en daardoor had de spelmaker niet mee mogen spelen. De Engelse bond was coulant en gaf Liverpool een boete van 200.000 pond.

De KNVB veroorzaakt reuring in Sittard, Nijmegen en Amsterdam
De fout ligt echter niet altijd bij de clubs. In april 2018 was de KNVB vergeten door te geven dat Teun Bijleveld, middenvelder van Jong Ajax, geschorst was. De Amsterdammers stelden hem op tegen NEC, een directe concurrent in de strijd om de titel in de toenmalige Jupiler League, en wonnen met 2-0. Toen de bond hun fout doorzag, besloten ze echter om het duel in zijn geheel over te laten spelen.

Goed nieuws voor NEC en slecht nieuws voor zowel Jong Ajax als Fortuna Sittard. De Limburgers stonden namelijk op een directe promotieplek en dachten NEC afgeschud te hebben, maar door het nieuws vanuit Zeist kregen de Nijmegenaren een herkansing om tot op één punt te naderen. Het maakte uiteindelijk niets uit: Jong Ajax won de herkansing met 1-0 en werd kampioen, Fortuna promoveerde en NEC bleef achter op het tweede niveau.