Steun voor Geertruida: 'Interesse van Ajax en PSV, maar kon mij niet verkopen'

Steun voor Geertruida: 'Interesse van Ajax en PSV, maar kon mij niet verkopen'

05-02-2021 07:15
72

Dat Feyenoord-revelatie Lutsharel Geertruida stottert hoeft helemaal geen obstakel te zijn. Sportmarketeer Bob van Oosterhout verwacht dat de fans in De Kuip hem juist extra zullen omarmen. Ook ervaringsdeskundige Martin Laamers steunt de verdediger.

ESPN-presentator Jan Joost van Gangelen onthulde in samenspraak met Feyenoord de reden dat Geertruida nooit voor de camera verschijnt. Van Oosterhout weet dat presentatie belangrijk is voor een voetballer. "Topsporters die een goede band onderhouden met hun publiek, profiteren daar vaak van", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Maar cruciaal is óók dat je jezelf bent en blijft. Als deze jongen echt niet wil, zou het raar zijn hem te dwingen.''

Mocht Geertruida toch besluiten om voor de camera te verschijnen, dan zou hij zomaar een nieuwe publieksheld kunnen worden, voorspelt Van Oosterhout. "Het mooiste zou natuurlijk zijn als Geertruida dan wel een rol zou kunnen spelen in de algemene acceptatie van mensen met een spraakgebrek of een stotterprobleem. Dat hij toch een soort boegbeeld wordt. Maar misschien denk ik nu te romantisch, hoor. Misschien komt er vanzelf een moment dat hij zich zekerder voelt in het openbaar. Het zou mooi zijn als er straks weer publiek is in De Kuip: die gaan die jongen heel veel steun geven, let maar op."

Tweevoudig international Laamers werd door zijn spraakgebrek een boegbeeld bij Vitesse. Tijdens zijn carrière had hij er echter ook last van. "Ik stond in de belangstelling van Ajax en PSV, maar kon mezelf niet goed verkopen", stelt hij. "Acceptatie is voor jezelf moeilijk. Ik was heel lang altijd in mezelf gekeerd, ik nam nooit zelf het initiatief om iets te zeggen, of om met mensen te praten. Maar juist die zelfacceptatie is uiteindelijk het belangrijkst."