Ajax zit met acuut keepersprobleem: interne, transfervrije en creatieve oplossing

Ajax zit met acuut keepersprobleem: interne, transfervrije en creatieve oplossing

05-02-2021 12:40 Laatste update: 13:34
247

De dopingschorsing van Andre Onana zadelt Ajax op met een acuut keepersprobleem. Wie vult de vacature in onder de Amsterdamse lat? Deze drie paden voor de korte termijn kan Ajax bewandelen.

De interne oplossing
Maarten Stekelenburg, Kjell Scherpen, Dominik Kotarski: Ajax zit niet per se verlegen om keepers. Toch laat Onana een immens gat achter: de doelman uit Kameroen is al jaren onomstreden. Dit seizoen kregen Stekelenburg en Scherpen één keer de kans van Erik ten Hag. Stekelenburg keepte in de KNVB Beker tegen AZ (0-1 zege), Scherpen mocht het in de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht (5-4 zege) laten zien.

Het optreden van Scherpen gaf Ten Hag geen aanleiding om serieus te overwegen de oud-doelman van FC Emmen onder de Amsterdamse lat te zetten. Alle ogen zullen dus gericht zijn op Stekelenburg. De routinier (38) keerde in de zomer terug naar Ajax, waarna hij in de voorbereiding veel keepte omdat Onana geblesseerd was. Stekelenburg moest vervolgens ruim vier maanden wachten op zijn eerste officiële wedstrijd.

De transfervrije oplossing
Sinds maandagavond is de winterse transfermarkt voor Nederlandse club gesloten, waardoor Ajax geen spelers van andere clubs kan aantrekken. Transfervrij zijn er nog wél opties, al is de vijver klein. Eén van de opties is Danijel Subasic. Hij is clubloos na zijn vertrek bij AS Monaco afgelopen zomer. Aan ervaring geen gebrek: Subasic was jarenlang de nummer éen van Monaco en hield uitgerekend Stekelenburg op de bank in het seizoen 2014/2015. Drie jaar geleden keepte hij met Kroatië de WK-finale tegen Frankrijk (4-2).

Fabrice Ondoa is ook vrij. De Kameroener, nota bene een neef van Onana, werd eerder dit seizoen op staande voet ontslagen door KV Oostende, nadat hij was betrapt tijdens een lockdownfeest in zijn appartement in het centrum van de stad. Hij organiseerde het feest, waarbij een tiental personen aanwezig was, zelf.

Zijn leven als doelman is officieel voorbij, maar misschien is Michel Vorm nog wel te porren voor een comeback. De 37-jarige doelman, eerder actief bij FC Utrecht, Swansea City en Tottenham Hotspur, zette enkele maanden geleden een punt achter zijn carrière, hoewel hij wel oren had naar een Eredivisie-rentree. "Maar er is geen club naar mij toegekomen van: hé, Mies, sta je er nog open voor?", aldus Vorm in november tegen de NOS.

De creatieve oplossing
Dan is er nog een omweg die Ajax zou kunnen bewandelen - en wel een geïnspireerd op de 'transfertruc' van Anco Jansen. De 31-jarige aanvoerder verruilde deze week FC Emmen voor NAC Breda. Dat gebeurde ná het verstrijken van de transferdeadline. Hij liet zijn contract ontbinden, was daardoor transfervrij en kon zo alsnog de overstap maken. Maar lukt dit ook bij een keeper die moet voldoen aan de hoge Ajax-standaard?

En nu?
Dat de dopingkwestie met Onana al geruime tijd loopt - hij werd eind oktober positief bevonden - en Ajax desondanks niét in actie is gekomen op de transfermarkt, doet vermoeden dat Marc Overmars en Ten Hag vertrouwt op het huidige keepersbestand. Iemand als Jasper Cillessen had immers best weleens gehuurd kunnen worden van Valencia.

Door de schorsing van Onana, die per direct ingaat, zal Stekelenburg vermoedelijk in het doel staan de komende tijd, te beginnen met het duel van zondag tegen FC Utrecht. Onana en Ajax gaan tegen de uitspraak in beroep bij het Court of Arbitration for Sport (CAS).