'Out of competition-controle' voor Onana: 'Niet meer trainen, geen duels spelen'

'Out of competition-controle' voor Onana: 'Niet meer trainen, geen duels spelen'

05-02-2021 13:51 Laatste update: 15:46
201

Edwin van der Sar heeft via de clubkanalen van Ajax uitgebreid gereageerd op de schorsing van Andre Onana. De algemeen directeur van de Amsterdammers geeft aan dat voor de keeper 'zijn wereld instort'. Onana mag geen wedstrijden meer spelen én niet meer meetrainen bij Ajax.

De controleurs van de UEFA kwamen eind oktober vorig jaar langs op De Toekomst om daar een dopingcontrole uit te voeren. "Het is een 'out of competition-controle' geweest, op De Toekomst", aldus Van der Sar. "Het was niet na een wedstrijd. Normaal pikt de UEFA er dan twee spelers uit. Ze kwamen langs op het trainingscomplex. Onana had een pilletje genomen voor hoofdpijn, maar het kwam uit een verkeerde strip. Het was een product dan zijn vrouw gebruikte."

Van der Sar baalt flink van de schorsing, vooral voor Onana zelf. "Het is een extreem hoge straf, voor Onana stort wereld in. Hij is onze nummer één, staat hoog aangeschreven... Wij geloven niet dat dit bewust is geweest."

Ajax en Onana ondernemen dan ook stappen om de straf aan te vechten, vooral omdat ook de UEFA aangeeft dat Onana het pilletje niet met opzet ingenomen heeft. "We zijn het er absoluut niet mee eens dat het zo hoog is. We gaan er samen met Andre stappen in ondernemen. Hij mag vanaf vandaag (vrijdag, red.) niet meer trainen en geen wedstrijden meer spelen."

De club gaat zich goed inlezen en vervolgens een protest aantekenen, laat Van der Sar weten. Het feit dat Onana het pilletje niet met opzet ingenomen heeft, weegt volgens Ajax zwaar. "Dat is in onze ogen het allerbelangrijkste. We zullen het goed neer moeten leggen bij het CAS."