Koers in Zeist 180 graden gewijzigd: penalty- én rode kaartsaldo loopt fors terug
Nog niet zo lang geleden luidde VoetbalPrimeur nog de 'noodklok': het aantal rode kaarten en penalty's was in het begin van dit seizoen explosief gestegen, mede door de omstreden nieuwe handsregels. Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder en nu is – opmerkelijk genoeg – juist het tegenovergestelde het geval: er worden nauwelijks nog penalty's gegeven en rode kaarten uitgedeeld in de Eredivisie. Tijd om alle cijfertjes op een rij te zetten.
De administratie van de KNVB draaide aan het begin van het seizoen overuren. Na acht speelrondes – de inhaalwedstrijd FC Utrecht - AZ nog niet eens meegerekend – waren er al veertig strafschoppen gegeven en 23 rode kaarten uitgedeeld. De records uit 2018/2019 (103 penalty's) en 2012/2013 (84 rode kaarten) leken verpulverd te gaan worden, maar inmiddels ziet de wereld er weer heel anders uit.
Rode kaarten: forse daling
Afgezien van een korte opleving begin december – acht (!) rode kaarten in speelronde elf – is het aantal weggestuurde Eredivisie-spelers namelijk drastisch afgenomen. Inmiddels staan we op 43 rode kaarten na twintig hele speelrondes en één halve: tijdens het recordseizoen '12/'13 was er rond deze tijd al 58 keer rood getrokken. Begin november lagen we nog vier rode kaarten voor op het recordschema, inmiddels staan we er liefst vijftien achter. Een rode kaartenrecord lijkt er dit seizoen dus niet meer in te zitten.
Strafschoppen: forse daling
Voor een penaltyrecord liggen we nog wel 'op schema', maar het is nog maar zeer de vraag of het erin zit. Dit seizoen is er al 68 keer naar de stip gewezen, tijdens het recordseizoen '18/'19 – niet geheel toevallig het debuutjaar van de VAR – waren er rond deze tijd van het jaar 65 penalty's gegeven. We hebben dus nog steeds een kleine marge op het recordschema, maar medio november liepen we nog dertien strafschoppen voor op schema.
Nieuwe handsregel
Op basis van de statistieken wordt er dus veel minder streng gefloten dan in het begin van het seizoen. Toen werd er nog sterk gelet op de nieuw ingevoerde handsregel: als een bal op het gebied tussen de vingertoppen en de onderkant van de oksel kwam, was er automatisch sprake van hands, of het nou per ongeluk of expres was. Het leverde vooral aan het begin van dit seizoen de nodige strafschoppen op: zestien tussen medio september en eind december, maar slechts twee in de eerste voetbalmaand van 2021.
Willem II-back Derrick Köhn was begin januari tegen VVV-Venlo de klos, zaterdag kreeg Danilho Doekhi een penalty tegen tijdens sc Heerenveen - Vitesse. Maar toen Marcos Senesi tijdens de topper Feyenoord - AZ de bal tegen zijn uitgestoken hand kreeg, leverde dat géén penalty op. En volgens de uitleg die Bas Nijhuis begin dit seizoen bij Veronica Inside gaf, was dat dus eigenlijk wel de bedoeling...
Zeven geseponeerde rode kaarten
We sluiten af met een andere opvallende statistiek: dit seizoen is het al zeven keer voorgekomen dat een rode kaart niet tot een schorsing heeft geleid. Mica Pinto (Sparta) en Glenn Bijl (FC Emmen) kregen rood op basis van de beruchte handsregel, maar werden in hoger beroep vrijgesproken door de tuchtcommissie. Ook de rode kaarten voor onder meer Edson Álvarez (Ajax) en Kwasi Wriedt (Willem II) werden geseponeerd. Zou dit ervoor gezorgd hebben dat de scheidsrechters minder strikt zijn gaan fluiten?
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)