De vervangers van Onana en Haller bij Ajax: Ten Hag zit ruim in de opties

De vervangers van Onana en Haller bij Ajax: Ten Hag zit ruim in de opties

08-02-2021 10:00 Laatste update: 10:37
75

De maand januari verliep nagenoeg perfect voor Ajax, maar in de eerste dagen van februari stapelden de Amsterdamse problemen zich in sneltreinvaart op. Wat zijn de opties van trainer Erik ten Hag, nu Andre Onana en Sébastien Haller niet inzetbaar zijn tegen Lille OSC?

Ajax treft Lille op 18 februari (uit) en 25 februari (thuis) in de zestiende finales van de Europa League. Het tweeluik met de huidige koploper van Frankrijk beloofde al een gigaklus te worden voor de Eredivisie-koploper, die nu dus ook nog eens niet over Onana (dopingschorsing) en Haller (niet ingeschreven) kan beschikken.

Bij Ajax in de spits
Ten Hag herhaalde het donderdag tijdens het perspraatje voor de (afgelaste) competitiewedstrijd tegen FC Utrecht: Brian Brobbey, Lassina Traoré, Zakaria Labyad en Dusan Tadic kunnen Haller vervangen. Klaas Jan Huntelaar had ook in dat rijtje kunnen staan, ware het niet dat de 37-jarige spits in januari een terugkeer naar Schalke 04 werd gegund.

Traoré stond dit seizoen het vaakst in de spits bij Ajax. Dat deed de twintigjarige international van Burkina Faso niet onverdienstelijk: in elf competitiewedstrijden was hij goed voor zeven doelpunten. Daarvan maakte hij er vijf tijdens de historische dertienklapper tegen VVV-Venlo. In Europees verband mocht Traoré vijf keer opdraven: in 195 minuten scoorde hij één keer, tegen Atalanta Bergamo. Hij is net hersteld van een blessure.

Ondanks zijn aangekondigde vertrek, blijft Brobbey tot het einde van het seizoen een volwaardig lid van de Ajax-selectie, zo beloofde Ten Hag. "De beste spelers zullen gaan spelen", voegde de trainer eraan toe. Het maakt Brobbey een reële optie voor het tweeluik met Lille. Kort voor de winterstop kreeg de negentienjarige spits de kans om zichzelf te tonen in de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo. Na één helft viel hij uit met een hersenschudding.

Veel Ajax-fans zullen er niet om staan te springen, maar Labyad is ook een optie voor Ten Hag in de punt van de aanval. De 27-jarige Utrechter kreeg begin januari nog op die positie de kans in de topper tegen PSV (2-2). Een onuitwisbare indruk kon hij toen niet maken. Als spits staat de teller op één goal in vijf wedstrijden.

En dan is er nog Tadic. Het was het beproefde recept in het fameuze 'Champions League-seizoen' van Ajax in 2018/2019: met de Servische aanvoerder in de rol van aanspeelpunt en zwervende spits rolden de Amsterdammers de ene na de andere grootmacht op. Sindsdien kiest Ten Hag echter nog maar zelden voor de 'Tadic-variant'. De assistkoning is een zekerheidje op links.

Bij Ajax onder de lat
Maarten Stekelenburg, Kjell Scherpen, Dominik Kotarski: Ajax zit niet per se verlegen om keepers. Toch laat Onana een immens gat achter: de doelman uit Kameroen is al jaren onomstreden. "We hebben met Maarten een ervaren man binnengehaald en zijn kwaliteiten staan buiten kijf. Maarten heeft nu de kans en ik weet zeker dat het met zijn rust en uitstraling goed gaat komen", zei algemeen directeur - en oud-keeper - Edwin van der Sar vrijdag in een eerste reactie op de dopingschorsing van Onana.

Het was een veelzeggend signaal: Stekelenburg is de aangewezen man om Onana te vervangen in de resterende maanden van het seizoen. Dit seizoen kreeg hij één keer de kans om zichzelf te laten zien in een officiële wedstrijd. De 38-jarige Haarlemmer keepte in de achtste finale van de KNVB Beker tegen AZ (0-1 zege). Het was zijn eerste optreden onder de Ajax-lat in tien jaar tijd.

"Met Scherpen en Kotarski hebben we nog twee jonge jongens die het kunnen", zei Van der Sar ook. Scherpen keepte in de KNVB Beker tegen FC Utrecht, maar maakte geen overtuigende indruk. Mede door een blunder van de 21-jarige doelman werd Ajax in verlegenheid gebracht (5-4 zege).

Iemand die de laatste dagen nauwelijks in de beschouwingen wordt meegenomen, is Kotarski. De Kroatische doelman (20) is beschikbaar, maar wordt niet gezien als een reële kandidaat-vervanger van Onana. Bij Jong Ajax heeft hij de twijfels ook nog niet kunnen wegnemen.

No Poll