Van Basten: 'Als je het bij Ajax of PSV al niet redt, waarom dan het buitenland?'

Van Basten: 'Als je het bij Ajax of PSV al niet redt, waarom dan het buitenland?'

07-02-2021 21:14
157

Marco van Basten kan geen begrip opbrengen voor Brian Brobbey en Julian Rijkhoff. De twee jonge spitsen komen uit de jeugdopleiding van Ajax, maar vertrekken zonder door te breken in het eerste elftal naar het buitenland.

Rijkhoff vertrok naar Borussia Dortmund, terwijl Brobbey bekend maakte dat hij na dit seizoen transfervrij de deur uitloopt in Amsterdam. "Dat vind ik heel slecht management", zegt Van Basten in Rondo op Ziggo Sport. "Voor dit soort spelers is de Eredivisie de beste competitie. Als je de eerste twee, drie jaar van je carrière in de Eredivisie kan spelen is dat het beste voor je ontwikkeling. Daarna kun je dan door naar de grote landen."

Dat spelers als Brobbey denken in het buitenland wel aan speeltijd te kunnen komen, verbaast Van Basten. "Eigenlijk ga je weg omdat je de confrontatie in eigen land niet aankan. Als je echt een goeie bent, dan speel je toch in het eerste? Je kan wel zeggen dat Ajax, PSV of Feyenoord al een sterke spits heeft, maar als je het daar al niet van wint heb je toch niets in het buitenland te zoeken?"

De gewezen topspits kan geen voorbeeld bedenken van een jonge voetballer die het na zijn overstap naar het buitenland wél gemaakt heeft. "Ze raken allemaal het spoor bijster! Het is echt onverstandig, maar ze kiezen allemaal voor het geld en het mooie verhaal. Maar de beste opleiding voor een jonge voetballer ligt gewoon bij jezelf in de buurt en dat is in de Eredivisie."