Siberische condities in Nederland: 'Douglas zat te huilen in de kleedkamer'

Siberische condities in Nederland: 'Douglas zat te huilen in de kleedkamer'

09-02-2021 08:49
33

Het bekerduel tussen Excelsior en Vitesse wordt dinsdagavond onder Siberische condities afgewerkt. Volgens KNVB-bondsarts Edwin Goedhart is er geen gevaar voor de gezondheid van de spelers, ondanks een temperatuur van -4 graden Celsius en een gevoelstemperatuur van -10.

"Dat is geen belemmering om te spelen", zegt Goedhart in De Telegraaf. "De spelers, maar vooral de mensen die aan de kant zitten, moeten zich er wel goed op kleden. Dus thermokleding onder de tenues. En ik kan me voorstellen dat clubs hun reservespelers in de kleedkamer houden om te voorkomen dat ze helemaal versteend raken. Risicovol is het niet om te sporten bij deze lage temperaturen. Dat is pas aan de orde bij nog veel lagere temperaturen."

Dat maakte FC Twente tien jaar geleden mee tijdens een Europa League-duel met Rubin Kazan in Moskou. "De UEFA had de regel dat er niet gespeeld mocht worden als het kouder was dan -15 graden Celsius. Onze thermometer gaf -17,8 aan, maar de Russen hadden er een die -14,3 aangaf, dus er werd gewoon afgetrapt", zegt toenmalig clubarts Gekie Meins van de Tukkers. "In die tijd ben ik in de onderzoeken gedoken en daaruit bleek sporters vanaf -20 graden Celsius last van hun longen kunnen krijgen, als ze zware inspanningen leveren."

Ook de energievoorraad van spelers raakt eerder op, waardoor ze trager kunnen reageren. Dat vergroot weer de kans op blessures. Toch kwam Twente schadevrij weg uit Moskou. "Douglas zat te huilen in de kleedkamer vanwege de kou, maar spelers hebben er geen blessures aan overgehouden. Het scheelde ook dat we daar met 2-0 wonnen. Als je wint, zijn pijntjes sowieso sneller vergeten."