'Daarin zit de oorsprong van de wrijving die is ontstaan tussen Lang en Ajax'

'Daarin zit de oorsprong van de wrijving die is ontstaan tussen Lang en Ajax'

09-02-2021 09:26
92

Jasper van Leeuwen heeft wel een vermoeden waar het mis is gegaan tussen Ajax en Noa Lang. De voormalig manager jeugdscouting van de Amsterdammers stelt dat de 21-jarige aanvaller vrijheid nodig heeft in het veld.

"Noa is gehaald als creatieve middenvelder, een jongen die je vrijheid moet geven om zijn acties te maken", zegt Van Leeuwen, die in 2016 met 'de groep Wim Jonk' vertrok bij Ajax, tegen het Algemeen Dagblad. "Na ons vertrek zat hij te veel in een tactisch korset, vaak gebruikt als aan de zijlijn geplakte buitenspeler. Ik vermoed dat daarin de oorsprong zit van de wrijving die is ontstaan tussen hem en Ajax."

"Ongeduldig als hij is, ging dat aan hem schuren, waarna hij die onvrede vervolgens ook uitstraalde", vervolgt de huidig technisch directeur van FC Volendam over de revelatie van Club Brugge. "Mede daardoor is hij, vermoed ik, verkeerd begrepen en nooit vaste basisspeler geworden. Oprecht jammer, vind ik. En Noa ook."

Van Leeuwen bestrijdt de beeldvorming over Lang, die te boek staat als vervelend en eigenwijs. "Noa is anders dan de meesten, dat klopt. Iemand bij wie je ziet wanneer hij ergens van baalt of boos over is. Blijkbaar vinden sommigen dat lastig. Het tegendeel is echter waar. Ik heb in de Ajax-opleiding weinig jongens meegemaakt die zo gedreven en loyaal zijn als Noa. Hij heeft een handleiding, moet vertrouwen voelen om te presteren, maar echt: deze jongen deugt."