Geluk laat Excelsior pas in minuut 90 in de steek: Vitesse bekert verdiend door

09-02-2021 21:53 Laatste update: 22:00
38

Vitesse is de eerste halvefinalist van dit KNVB Beker-seizoen, na een zeer laten overwinning op Excelsior. De nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie en de nummer drie van de Eredivisie maakten er in Kralingen een spannende avond van, waarin de VAR een hoofdrol greep: Excelsior leek een verlenging uit het vuur te slepen, maar Loïs Openda sloeg in minuut negentig alsnog toe.

In tegenstelling tot in de vorige bekerronde werd de VAR ingezet. Deze had binnen één minuut al in kunnen grijpen, na een stevige tackle van Brandon Ormonde-Ottewill op de enkels van Oussama Tannane. De overtreding van de Excelsior-back bleef echter onbestraft.

Excelsior voetbalde in het restant van de eerste helft behoorlijk mee met Vitesse, maar ontsnapte meerdere malen aan een tegendoelpunt. Loïs Openda dook een aantal keer gevaarlijk op in de buurt van Alessandro Damen, die ook oog in oog kwam te staan met Armando Broja. Die wist de Excelsior-doelman wel te passeren, maar schoot de bal snoeihard tegen de paal: 0-0 bij rust.

De thuisploeg hield ook na rust lange tijd stand, maar Excelsior voerde in de slotfase de druk weer op. Openda trof ook de paal en Tannane zette Damen aan het werk, maar Broja schoot Vitesse op voorsprong. Het Arnhemse feestje werd echter verstoord door de VAR: die zag dat de bal niet stillag toen Riechedly Bazoer een vrije trap nam en keurde de treffer van Broja af. Damen moest Excelsior in de slotfase nog twee keer op de been houden bij een dubbele kans van Openda. De Arnhemmers claimden nog één keer een treffer na een onoverzichtelijke scrimmage. De inzet van Jacob Rasmussen was echter niet in zijn geheel over de lijn gegaan, oordeelde de arbitrage.

Bij het ingaan van de blessuretijd was het geluk echter op voor Vitesse. Wittek werd diep gestuurd en behaalde het overzicht, Openda schoof de bal in de verre hoek en Damen moest zich dan toch nog gewonnen geven: 0-1. Excelsior had niet meer de tijd om te reageren en Vitesse mag zich opmaken voor de halve finale. Daarin speelt het thuis tegen Ajax, PSV, buurman NEC of VVV-Venlo.