L'Équipe: UEFA wil 'Zwitsers' Champions League-systeem, 84 wedstrijden extra

L'Équipe: UEFA wil 'Zwitsers' Champions League-systeem, 84 wedstrijden extra

10-02-2021 21:39
45

L'Équipe heeft woensdag de details van het nieuw te vormen Champions League-systeem gedeeld. De UEFA heeft de gesprekken over het nieuwe competitieformat van het miljardenbal – dat vanaf 2024 gestalte moet gaan krijgen – inmiddels opgestart: volgens L'Équipe wordt er momenteel gekeken naar het zogenoemde Zwitserse systeem.

Dat de UEFA af wil van de groepsfase, is al langer duidelijk. Volgens het nieuwe model wordt het aantal deelnemers uitgebreid van 32 naar 36. Deze deelnemers spelen in de eerste fase van het toernooi tien wedstrijden: vijf thuis en vijf uit. Welke clubs elkaar treffen, wordt bepaald op basis van de UEFA-clubcoëfficiëntenranglijst. Uiteindelijk wordt er één grote ranglijst opgemaakt: de nummers één tot acht gaan direct naar de knock-outfase, de nummers negen tot 24 spelen play-offs voor de overige acht plekken, de nummers 25 tot 32 zijn klaar.

De eerste fase van het toernooi wordt dus flink uitgebreid: 180 wedstrijden in totaal plus play-offs, tegenover de 96 wedstrijden die momenteel in de poulefase gespeeld worden. Bovendien moet de donderdag toegevoegd worden aan de Champions League-midweek, die momenteel nog uit alleen de dinsdag en de woensdag bestaat. Tot 2024 hoeft een Champions League-winnaar slechts dertien wedstrijden in het miljardenbal te spelen, volgens het nieuwe model moeten dit er zeventien of negentien worden.

De toekomst van de Champions League na 2024 staat al langer ter discussie. De Europese eliteclubs, onder aanvoering van FC Barcelona, dreigden zelf een Super League te beginnen, maar die plannen lijken in de ijskast gezet. De FIFA heeft al aangekondigd dat spelers van Super League-clubs niet mee mogen doen aan WK's en EK's.