Koundé en oude bekende Rakitic bezorgen Barça koude douche in halve bekerfinale

Koundé en oude bekende Rakitic bezorgen Barça koude douche in halve bekerfinale

10-02-2021 22:50 Laatste update: 22:53
24

FC Barcelona zal alle zeilen bij moeten zetten om de finale van de Copa del Rey te halen. De ploeg van Ronald Koeman staat na het eerste halve finaleduel met Sevilla op een 2-0 achterstand: Jules Koundé en – uitgerekend – Ivan Rakitic maakten woensdag het verschil in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Barcelona was vooral in defensief opzicht gehavend: bij gebrek aan fitte rechtsbacks moest reservelinksback Júnior Firpo van flank wisselen, terwijl de onervaren Óscar Mingueza centraal achterin naast Samuel Umtiti postvatte. In de openingsfase kregen beide ploegen één goede kans: Lionel Messi vond echter doelman Bono op zijn weg en Koundé schoot aan de overzijde rakelings naast.

De Franse verdediger had echter de smaak te pakken en probeerde het even later opnieuw: en met succes. Koundé zette de aanval zelf op vanaf eigen helft, haalde de vijandelijke zestien meter, glipte langs landgenoot Umtiti en velde Marc-André ter Stegen: 1-0. Barça moest in de resterende twintig minuten van de eerste helft van de schrik bekomen en zag de schade bijna nóg groter worden. Ter Stegen pareerde echter een inzet van Sergio Escudero.

Barça begon met de beste bedoelingen aan de tweede helft en werd via Frenkie de Jong en met name Messi opnieuw gevaarlijk: doelman Bono kwam echter opnieuw als winnaar uit de strijd. Het goed georganiseerde Sevilla – met Karim Rekik, Nemanja Gudelj en Luuk de Jong als invallers – hield echter stand en counterde vlak voor tijd zelfs naar 2-0. Rakitic ontsnapte tegen zijn oude club aan buitenspel en juichte niet, nadat hij de bal voorbij Ter Stegen had gepegeld.

Het bleef ook bij 2-0: Messi probeerde het nog met een vrije trap, maar Bono voorkwam met een flitsende save dat Barça de cruciale uitgoal meenam uit Sevilla. De return in Camp Nou wordt op woensdag 3 maart gespeeld: dan moet blijken wie Athletic Bilbao of Levante treft in de finale.