Mails van moeder Hatzidiakos: 'PSV reageerde na 'n maand, bij AZ ging het sneller'

Mails van moeder Hatzidiakos: 'PSV reageerde na 'n maand, bij AZ ging het sneller'

Pantelis Hatzidiakos werd geboren op Rhodos, verhuisde als tiener naar Nederland en meldde zich al snel bij AZ. Zijn voetbalcarrière op Nederlandse bodem kwam al snel van de grond dankzij de inspanningen van zijn moeder.

De zoon van een Griekse vader en een Nederlandse moeder speelde in Griekenland in de jeugd van Panathinaikos. Toen Griekenland werd getroffen oor een economische crisis, besloot het gezin Hatzidiakos zijn geluk in Nederland te gaan beproeven. Zijn moeder ging al snel aan de slag, vertelt de inmiddels 24-jarige AZ-verdediger aan Voetbal International. "Toen duidelijk was dat we Griekenland gingen verlaten, is mijn moeder mails gaan sturen naar Nederlandse profclubs. Daarin stelde zij mij voor, met mijn lengte en gewicht erbij, mijn opleiding bij Panathinaikos en alles."

PSV, Ajax, sc Heerenveen en AZ werden benaderd door moeder Hatzidiakos, die reacties uit Eindhoven en Alkmaar kreeg. "PSV reageerde na een maand, dat ik stage mocht komen lopen. Bij AZ ging het sneller. Ik werd meteen uitgenodigd voor een trainingsweek en dat ging goed", vertelt de verdediger, die bij AZ aan zou sluiten. "Onze eerste woonplaats in Nederland was Den Helder. Dan is Alkmaar goed te doen met de bus."

Inmiddels loopt de Griekse international al ruim tien jaar bij AZ rond en staat hij op 110 wedstrijden namens het eerste elftal. Hatzidiakos is de club nog steeds dankbaar. "Ik vroeg me af of ik nieuwe vrienden zou maken, of ik me ooit thuis zou gaan voelen. Ook in dat opzicht is AZ heel belangrijk voor mij geweest. Als ik op de club was, voelde ik me fijn. Dan was er geen taalbarrière, de voetbaltaal spreekt iedereen." Ook zijn ouders hebben veel aan AZ gehad. "Ze mochten meteen aan de slag als chauffeurs van de busjes in de opleiding. Jeugdspelers ophalen en wegbrengen. Later hebben ze ander werk gevonden. Maar dit gaf ze een mooie start in Nederland."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s