Verontwaardiging over Onana-straf: 'Kan je niet maken, voor mij einde carrière'

Verontwaardiging over Onana-straf: 'Kan je niet maken, voor mij einde carrière'

12-02-2021 13:58
145

Toen de Nederlandse voetbalwereld vorige week werd opgeschrikt door het nieuws dat Andre Onana voor één jaar geschorst is na het gebruiken van het middel furosemide, werd er al snel teruggedacht aan Kevin van Essen. De inmiddels 31-jarige Van Essen was de laatste Nederlandse voetballer die gestraft werd na het gebruiken van het verboden middel.

Voormalig SC Telstar-speler Van Essen reageert in gesprek met Voetbal International voor het eerst op de schorsing van Ajax-goalie Onana. Het nieuws kwam hard binnen, ook bij hem. "Ik dacht in eerste instantie: nee, dat meen je niet! De tijd die Onana nu gaat meemaken, wordt een hel. Ik heb echt met hem te doen."

Wedden

Meer odds

Onana mag het komende jaar niet met de selectie van Ajax meetrainen. Van Essen onderging hetzelfde bij Telstar. "Ik heb zelf ervaren dat jezelf fit houden niet te doen is op zo'n niveau. De groepstrainingen miste ik heel erg. Dat zijn toch de momenten dat je de meeste weerstand hebt. Toen ik na drie jaar besloot om weer te beginnen met voetbal, had ik nul balgevoel. Dat voelde heel naar. Ik vind dat meetrainen gewoon moet kunnen als de club in kwestie dat oké vindt. Zolang je geen wedstrijden of andere officiële activiteiten doet, moet dat kunnen."

Einde carrière
Het feit dat Onana voor één jaar geschorst wordt en hij twee jaar moest missen, voelt raar. "Je kan niet de ene voetballer een straf van twee jaar geven en de ander voor dezelfde fout een straf van één jaar. Dat kan je gewoon niet maken. Dat betekende voor mij einde carrière. Ik speelde dan wel lager dan Onana, maar we zijn allemaal gelijk en moeten dus ook zo behandeld worden. Financieel had ik geen mogelijkheden om mijn straf verder aan te vechten. Alles kostte zó veel geld. Ik stond met mijn rug tegen de muur."