Groningen rekent moeizaam met tien PEC-spelers af en blijft subtopper

13-02-2021 13:53 Laatste update: 14:45
82

FC Groningen blijft prima meedraaien in de subtop van de Eredivisie. De Trots van het Noorden won in het ijskoude eigen stadion met 1-0 van PEC Zwolle, dat de wedstrijd met tien man eindigde.

De formatie van trainer Danny Buijs had maar twaalf minuten nodig om het net te vinden. Jörgen Strand Larsen, de makkelijk scorende spits van Groningen, vond de bal voor zijn voeten na een scrimmage en kon de bal eenvoudig binnenprikken (1-0), waarna de dominantie van de thuisploeg niet afnam. PEC mocht van geluk spreken dat het niet verder op achterstand kwam.

Tomás Suslov zorgde namelijk voor heel veel dreiging en nam Xavier Mous, de keeper van de ploeg uit Zwolle, een aantal keer onder vuur. Ook zette hij Mo El Hankouri een keer vrij voor de goal, maar die miste. Pas na 35 minuten viel er Overijssels gevaar te noteren. Manuel Benson produceerde een laag schot dat door Sergio Padt kon worden gepakt.

Na de pauze leek de missie van John Stegeman en zijn ploeg onmogelijk te worden. Pelle Clement zette een forse tackle in op Ramon-Pascal Lundqvist en kreeg, nadat de VAR zich ermee bemoeide, een rode kaart van scheidsrechter Manschot. In ondertal speelde PEC echter een stuk beter dan met elf man en het kreeg zowaar druk op Groningen.

In de slotfase streden de tien Blauwvingers voor wat ze waard waren en kwamen er zelfs nog kansen voor Dean Huiberts, Sai van Wermeskerken en Virgil Misidjan. Zij hadden het vizier echter niet op scherp staan en daardoor sleepte Groningen de overwinning uit het vuur. De noorderlingen versterken hun zesde plaats en naderen Feyenoord, de huidige nummer vijf, tot op één punt. PEC is dertiende en moet vrezen dat VVV-Venlo die positie zal overnemen.