Spaanse VAR in opspraak na afgekeurde Messi-goal: 'Had in de Eredivisie geteld'

Spaanse VAR in opspraak na afgekeurde Messi-goal: 'Had in de Eredivisie geteld'

14-02-2021 07:35 Laatste update: 07:39
39

Het afgekeurde doelpunt van Lionel Messi tegen Alavés zaterdagavond had in de Eredivisie wél geteld. De VAR keurde de treffer af vanwege vermeend buitenspel van Antoine Griezmann, iets wat in Nederland niet was gebeurd.

Bij een 1-0 voorsprong werd de Fransman gelanceerd door een diepe bal vanaf het middenveld. Griezmann faalde in eerste instantie om Alavés-doelman Fernando Pacheco te verschalken, maar de meegelopen Messi benutte de rebound. Nadat de bal in het net lag keek de VAR naar vermeend buitenspel van de Franse spits, op het moment dat hij diep werd gestuurd. De videoarbitrage keurde het doelpunt af, maar volgens de Spaanse journalist Aitor Lagunos had de treffer in de Eredivisie wél geteld.

Wedden

Meer odds

De VAR trok bij de buitenspelsituatie van Griezmann één lijn, die deed vermoeden dat de Fransman inderdaad buitenspel stond met zijn schouder. Volgens Lagunos, die wordt geciteerd door Mundo Deportivo, was het haast onmogelijk om te zien of het wel of geen buitenspel was. In de Eredivisie worden er, tegen de regels van de FIFA in, twee lijntjes getrokken van elk vijf centimeter. Als deze overlappen grijpt de videoarbitrage niet in en blijft de beslissing van de scheidsrechter van dienst staan. Leidsman Figueroa Vázquez keurde het doelpunt van Messi in eerste instantie goed, maar op aanraden van de VAR werd de treffer dus toch geannuleerd. De afgekeurde goal had overigens geen invloed op het duel. Barcelona won overtuigend met 5-1 én Messi maakte later in de wedstrijd twee geldige doelpunten.