'Mijn juridische handen jeuken door absurde en onrechtvaardige straf voor Onana'

'Mijn juridische handen jeuken door absurde en onrechtvaardige straf voor Onana'

14-02-2021 09:14 Laatste update: 12:09
307

Keje Molenaar vindt de straf voor Andre Onana buitensporig. De advocaat en oud-speler van Ajax geeft de Amsterdamse club best een goede kans bij het sporttribunaal CAS.

"Ik vind de straf absurd, die hij heeft gekregen", begint Molenaar in het NH Sportcafé. "Wat dat betreft deel ik de mening van de VVCS dat er echt onderscheid gemaakt moet worden wat betreft doping tussen de verschillende sporten. Mijn juridische handen jeuken absoluut. Niet eens in de zin van om Onana bij te staan, maar wel in de zin van onrechtvaardigheid."

Molenaar vertelt dat de regeling omtrent doping in het leven is geroepen voor sporten als wielrennen en atletiek. "Dat zijn sporten waarmee je je door middel van doping echt kunt onderscheiden. Bij voetbal ligt dat gewoon wat anders. Ik heb als advocaat een keer een biljarter bijgestaan die vanwege het slikken van een bètablokker geschorst werd. Dat was op voorschrift van de huisarts. Hij werd voor een jaar geschorst. Dat zijn excessen en dit vind ik ook een exces."

Volgens Molenaar moet het criterium zijn of je sportprestatie wordt beïnvloed. Het middel dat Onana gebruikt heeft, zou doping kunnen maskeren. "Dat wordt dan geroepen. Dan zou deze keeper allerlei soorten doping tot zich moeten nemen. Daar geloof ik helemaal niets van", aldus Molenaar, die erkent dat dat juridisch moeilijk hard te maken is. Hij vindt het desondanks vreemd dat de straffen voor elke sport gelijk zijn. "Door een plaspil een jaar buitenspel staan, je mag niet eens trainen, dat vind ik zo absurd. Een jaar op een voetbalcarrière heeft een enorme impact."

De advocaat geeft Ajax daarom wel degelijk kans bij het CAS. "Ik denk dat ze een goede kans hebben om er bij het CAS iets uit te slepen. De reglementen in het voetbal omtrent doping moeten anders benaderd worden."