AZ-werkwijze gefileerd: 'Er is weinig ruimte voor een andere manier van denken

AZ-werkwijze gefileerd: 'Er is weinig ruimte voor een andere manier van denken

15-02-2021 13:53
121

Justin Baas is kritisch op de manier van denken binnen AZ. De twintigjarige verdediger annex middenvelder speelde tussen 2017 en 2020 voor de Alkmaarders, maar voetbalt inmiddels in Thailand.

In 2017 hadden Feyenoord, Vitesse en AZ interesse in de diensten van Baas. Hij koos uiteindelijk voor de Alkmaarders, maar wist daar nooit door te breken. "Waar ik moeite mee had, is dat ze op de club een soort robot van je willen maken", vertelt hij in gesprek met Voetbal International. Er is weinig ruimte voor een andere manier van denken. Het is van: "Zo gaat het bij AZ, en zo hóórt het…"

"Bij AZ word je als voetballer volledig AZ-geprogrammeerd", vervolgt Baas. Hij ziet positieve en negatieve kanten aan die aanpak. "Dat helpt spelers vooruit, maar maakt het tegelijk ook moeilijker voor ze om bij andere clubs te slagen."

Inmiddels voetbalt Baas bij het Thaise Ratchaburi Mitr Phol. Hij is daar happy. "Ik kom op de mooiste plekken. En wat ik hier verdien, krijgen in Nederland alleen de betere spelers in de subtop. Het niveau ligt wat lager, maar ik heb hier wel meer plezier in het voetballen. Voel me vrijer, gelukkiger."