'Compleetste middenvelder ter wereld De Jong beheerst alles tot in perfectie'

'Compleetste middenvelder ter wereld De Jong beheerst alles tot in perfectie'

16-02-2021 08:14
67

Hedwiges Maduro is onder de indruk van de ontwikkeling van Frenkie de Jong, die in een meer aanvallende rol bij FC Barcelona regelmatig het net vindt. Dat wil echter niet zeggen dat de 23-jarige middenvelder beter is dan in zijn tijd bij Ajax, meent de analist.

De Jong scoorde dit kalenderjaar al vijf keer en gaf twee assists. "Hij is een van de compleetste middenvelders ter wereld geworden en dat is de verdienste van Koeman. Je kan hem inmiddels overal neerzetten. Als centrale verdediger, controlerende middenvelder, een meer aanvallende middenvelder; vrijwel alles beheerst hij tot in de perfectie", vertelt Maduro aan NU.nl.

"Je kan alleen niet echt zeggen dat hij een veel betere speler is geworden dan in zijn periode bij Ajax", vervolgt Maduro. "Ook toen vond ik hem geweldig spelen, maar hoefde hij niet voor de goals te zorgen. Ajax had daarvoor jongens als Van de Beek, Tadic en Neres. Barcelona beschikte niet over een middenvelder met diepgang en scorend vermogen. De Jong vult dat nu erg goed in."

Volgens Maduro profiteert ook Lionel Messi van de nieuwe rol van De Jong. "Iedereen bij Barcelona wilde voorheen de bal alleen maar in de voeten hebben. Dat is zo voorspelbaar. Dan kan je Messi zelfs afdekken met meerdere spelers als je het compact houdt. Messi is beter in zijn spel gekomen doordat de tegenstander nu moet kiezen. Loopt hij mee met De Jong, dan komt Messi vrij en andersom."

"De wisselwerking tussen Messi en Alba blijft voor mij nog altijd wel de beste, dat is wereldniveau. De Jong profiteert daar ook van, want hij heeft door hen al een paar keer gescoord", besluit de voormalig middenvelder. Barça neemt het dinsdagavond met De Jong en Messi op tegen Paris Saint-Germain in de achtste finale van de Champions League.