'Ajax was de beste van de wereld, maar werd door ons wél verslagen'

'Ajax was de beste van de wereld, maar werd door ons wél verslagen'

17-02-2021 10:22 Laatste update: 13:46
164

Feyenoord gaat woensdagavond proberen om de halve finale van het bekertoernooi te halen en een herhaling van de beruchte Klassieker van 1995 te bewerkstelligen. Toen wonnen de Rotterdammers in het bekertoernooi van Ajax en Ruud Heus ziet parallellen tussen toen en nu.

De beker is een hoofdprijs en Heus hoopt dan ook dat de spelers er zo mee omgaan. Dan kan Ajax een hak worden gezet. "Ajax heeft meer kwaliteit in de selectie en heeft veel duurdere spelers kunnen kopen", begint de gewezen linksback zijn uitleg in De Telegraaf. "Maar dat was in 1995 ook. In dat jaar werd Ajax landskampioen, het won de Europa Cup I en veroverde de wereldbeker. Het was het beste elftal van de wereld, maar dat werd door ons wél verslagen in het bekertoernooi."

Een hoogtepunt voor de Rotterdammers, ook ruim 25 jaar na dato nog. "Ga niet zeggen dat ze die lieten lopen, want als je zo’n jaar meemaakt, wil je óók de beker winnen", gaat Heus verder. "Dan heb je alles. Wij pikten die beker van ze af. Dat wij die avond van Ajax wonnen in het Olympisch Stadion zei veel over onze veerkracht en mentaliteit. Ajax was beter, had de betere spelers en stond tot de 80e minuut met 1-0 voor."

Door een goal van Mike Obiku in de verlenging wist Feyenoord te winnen en Heus denkt dat de huidige spelersgroep van de Rotterdammers een dergelijke stunt ook neer kan zetten. "Het centrale duo, met Senesi en Botteghin, gaat de duels wel aan. De twee backs, Geertruida en Malacia, laten zich ook niet wegzetten. Op het middenveld blijft Toornstra altijd gaan en Fer kan iemand ook slopen. Zulke gasten hadden wij ook."