'Ik schrok enorm toen ik op Schiphol aankwam, ik had nog nooit sneeuw gezien'

'Ik schrok enorm toen ik op Schiphol aankwam, ik had nog nooit sneeuw gezien'

17-02-2021 11:13
20

Édgar Barreto keerde afgelopen zomer terug in Nederland om weer bij NEC te gaan voetballen en staat woensdagavond met die club in de kwartfinale van het bekertoernooi. Dat roept herinneringen op aan 2004, toen de nu 36-jarige Paraguayaan net in Nederland was gearriveerd.

Toen speelden de Nijmegenaren ook een kwartfinalewedstrijd in het bekertoernooi en had Nederland te lijden onder het winterse weer. Barreto, die als 18-jarige jongen vanuit Paraguay in het vliegtuig was gestapt, keek zijn ogen uit. "Toen ik aankwam op Schiphol, schrok ik enorm", zegt de ervaren middenvelder in gesprek met de NOS. "Ik had nog nooit sneeuw gezien."

Enkele dagen na zijn aankomst zag hij op de tribune hoe NEC door Sparta werd uitgeschakeld in de kwartfinale van het bekertoernooi. Dat deed de Zuid-Amerikaanse spelmaker in een op Schiphol gekochte jas. "Toen ik in Paraguay op het vliegtuig stapte was het er ruim veertig graden, dus het eerste wat ik deed bij aankomst in Nederland was een dikke jas kopen. Die had ik niet."

In de jaren die daar op volgden groeide Barreto uit tot publiekslieveling en besloot hij in 2020 om na dertien jaar in Italië toch weer bij NEC te gaan voetballen. Woensdagavond staat de middenvelder met zijn ploeg tegenover VVV-Venlo en krijgt de club weer eens een kans om de halve finale van het bekertoernooi te halen. De verwachting is dat Barreto in de basis zal beginnen.