Ajax besluit Europa League-avontuur met 'brutobedrag' van 50 miljoen euro

Ajax besluit Europa League-avontuur met 'brutobedrag' van 50 miljoen euro

16-04-2021 08:00 Laatste update: 00:23
131

Bergamo, Herning, Liverpool, Lille, Bern, Rome: de Europese reis van Ajax is medio april ten einde gekomen in De Eeuwige Stad. Tijd om de balans op te maken. Wat hebben de Amsterdammers verdiend met hun Champions League- en Europa League-campagne?

Ajax was voor de winterstop de enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League en heeft daardoor de jackpot binnengehaald. Vóór de eerste poulewedstrijd tegen Liverpool waren de Amsterdammers al verzekerd van 41 miljoen euro: een startpremie van 15,25 miljoen, een coëfficiëntafhankelijke premie van bijna twintig miljoen – Ajax was dit seizoen achttiende op de 'plaatsingslijst' van de Champions League – én zes miljoen euro aan tv-inkomsten. Omdat Ajax de enige Nederlandse club in de poulefase was, hoefde het deze tv-pot met niemand te delen.

De thuiswedstrijden tegen Liverpool, FC Midtjylland en Atalanta Bergamo moesten in een lege Arena gespeeld worden, waardoor Ajax geen extra recette-inkomsten kon bijschrijven. In de poulefase pakte het zeven punten, goed voor 6,3 miljoen extra: de UEFA deelt namelijk negen ton per behaald punt in groepswedstrijden uit. Als Ajax de achtste finales had gehaald, zou het in één klap een bonus van 9,5 miljoen euro bij mogen schrijven. In plaats daarvan werd er vijf ton binnengeharkt met het halen van de laatste 32 in de Europa League...

Bekijk hier onze YouTube-explainer, die we na de winterstop gemaakt hebben:

Ajax heeft dus bijna 48 miljoen overgehouden aan zijn Champions League-avontuur. Met tv-gelden én bonussen viel er nog een aardig zakcentje te verdienen in de tweede competitie van Europa. De eliminatie van het Franse Lille OSC en het Zwitserse Young Boys hebben in elk geval bonussen van 1,1 miljoen en 1,5 miljoen euro opgeleverd: Ajax heeft hierdoor de grens van vijftig miljoen euro geslecht. Daar is het nog bij gebleven: niet Ajax, maar AS Roma heeft de bonus van 2,4 miljoen euro voor het bereiken van de halve finale geïncasseerd.

Het zijn nog altijd bedragen die je in de Eredivisie niet kunt verdienen, al gaat Ajax de grens van honderd miljoen uit het successeizoen 2018/2019 sowieso niet aantikken dit seizoen. Bovendien kan Ajax dit verdiende bedrag niet volledig in zijn eigen zak steken: een deel van de Europese inkomsten is bestemd voor het Eredivisie-solidariteitsfonds, dat de clubs oprichtten om elkaar door de coronacrisis te helpen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)