Giakoumakis afmaker én aangever: VVV stoot NEC in verlenging uit de beker

17-02-2021 19:10 Laatste update: 19:40
34

VVV-Venlo gaat samen met Vitesse strijden om een plekje in de finale van de KNVB Beker. De Venlonaren weken woensdagmiddag uit naar Almelo om het aanvankelijk afgelaste kwartfinaleduel in te halen: de debuterende Wolverhampton Wanderers-huurling Meritan Shabani maakte in de verlenging de winnende 1-2 en groeide uit tot de held van VVV.

NEC, nummer zes in de Keuken Kampioen Divisie, had een speciaal plan om Eredivisie-topscorer Giorgos Giakoumakis van scoren af te houden: routinier Édgar Barreto verhuisde van het middenveld naar de verdediging. De Griek bleef echter doen wat hij ook in de competitie wekelijks doet. Na 23 minuten kreeg hij een gekraakt schot van Anastasios Donis voor de voeten en rondde hij gedecideerd af: 0-1.

De Venlonaren konden echter niet doordrukken na die openingstreffer. Vito van Crooy was nog gevaarlijk met een vrije trap van net buiten de zestien en Giakoumakis probeerde het met een omhaal vanaf de rand van de zestien. VVV-routinier Arjan Swinkels ging vlak voor rust nog gestrekt na een luchtduel, maar kon de wedstrijd na enig oponthoud alsnog vervolgen.

VVV kreeg direct na rust een uitgelezen kans om op 0-2 te komen, maar deze was aan zowel Van Crooy als Donis – niet te verwarren met hun broers Delano en Christos – niet besteed. Het was een dure misser, zo bleek een paar minuten later. NEC drong langzaam maar zeker aan en Rangelo Janga verraste doelman Delano van Crooy met een bekeken schuiver: 1-1.

De NEC-storm ging vervolgens liggen en VVV leek het meeste over te hebben in de slotfase. Vito van Crooy miste echter een open kopkans en ook Giakoumakis kon niet voor een late 1-2 zorgen. Bij een uitval aan de overkant verzuimde ook Jonathan Okita om de wedstrijd binnen negentig minuten te beslissen. NEC moest dus – net als in de vorige ronde tegen Fortuna Sittard – verlengen tegen een Limburgse club.

De 'thuisploeg' leek de eerste vijftien minuten schadevrij door te komen, maar kreeg in minuut 105 alsnog het deksel op de neus. Giakoumakis vervulde ditmaal de rol van aangever en Shabani verraste doelman Mattijs Branderhorst in de korte hoek: 1-2. Donis liet nog een kans op de definitieve beslissing liggen, maar NEC kwam niet meer in de buurt van de gelijkmaker. VVV mag begin maart naar Arnhem, waar gestreden zal worden om een ticket naar De Kuip.