Heerenveen verslaat Feyenoord na bizarre slotfase en ontmoet Ajax in halve finale

17-02-2021 20:37 Laatste update: 20:43
323

SC Heerenveen heeft de halve finale van de KNVB Beker bereikt na een bizarre wedstrijd tegen Feyenoord. Bij rust stond het 1-0 voor de thuisploeg en Joey Veerman miste in de tweede helft een penalty, waarna Feyenoord een 1-3 voorsprong pakte. Na een rode kaart voor Steven Berghuis stortte de Rotterdamse ploeg echter als een kaartenhuis in elkaar. Na ruim 95 minuten spelen stond er een 4-3 eindstand op het scorebord.

De openingsfase van het duel was voor Heerenveen, dat veel feller uit de startblokken kwam dan Feyenoord. Het resulteerde al snel in de voorsprong: Rami Kaib stoomde op langs de linkerkant van het veld en werd op zijn wenken bediend door Mitchell van Bergen. De linksback schoot de bal via de onderkant van de lat achter Nick Marsman, die de geblesseerde Justin Bijlow verving.

Halverwege de eerste helft kreeg Feyenoord wat meer grip op het spel van Heerenveen, maar indruk maken deed het allerminst. Het kwam zelfs goed weg, toen een doelpunt van Henk Veerman na een onbegrijpelijke fout van Lutsharel Geertruida werd afgekeurd. De VAR bemoeide zich ermee en zag dat de Heerenveen-spits nipt buitenspel stond.

De thuisploeg kreeg in het tweede bedrijf al snel de kans om de score te verdubbelen. Scheidsrechter Siemen Mulder legde de bal op de stip, nadat Marsman op knullige wijze Jan Paul van Hecke neerlegde. Joey Veerman miste het buitenkansje, maar leek in eerste instantie gered te worden door Mulder, die aangaf dat de penalty overnieuw genomen moest worden. Marsman zou te vroeg van de lijn zijn gekomen, maar hier stak de VAR een stokje voor. Eric Botteghin liep te vroeg in, maar daar keek de VAR niet naar.

Heerenveen leek na alle hectiek niet helemaal bij de les en Feyenoord sloeg ongenadig hard toe. Steven Berghuis rondde een mooie aanval af en maakte er 1-2 van, niet veel later kopte Geertruida de 1-3 achter Erwin Mulder.

Feyenoord leek hiermee een grote stap te zetten richting een mogelijke halve finale tegen Ajax, maar Berghuis bracht zijn ploeg in de problemen door zijn tweede gele kaart te pakken na een overtreding op Kaib. Met tien man kreeg Feyenoord al snel een tik te verwerken: Benjamin Nygren bracht de spanning terug in de wedstrijd door de bal van dichtbij in het Rotterdamse doel te werken.

Het zorgde voor een complete ineenstorting bij Feyenoord, dat het vervolgens compleet uit handen gaf. Siem de Jong maakte de 3-3 na een grote fout van Marsman, die licht gehinderd werd door Henk Veerman, die de bal simpel uit zijn handen liet vallen. De Jong completeerde vervolgens de comeback van Heerenveen, door in de blessuretijd de 4-3 te maken.

Heerenveen ontmoet in de halve finale Ajax, dat op bezoek komt in het Abe Lenstra Stadion.