Ten Hag licht tactische aanpassingen toe: '3 tegen 2 of 4 tegen 3 met Blind'

Ten Hag licht tactische aanpassingen toe: '3 tegen 2 of 4 tegen 3 met Blind'

Gepubliceerd: donderdag 18 februari 2021 om 21:08do 18-02-2021 om 21:08

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft voor de Europa League-wedstrijd tegen Lille OSC het een en ander veranderd aan zijn opstelling: Daley Blind verhuist van de achterhoede naar het middenveld en Dusan Tadic begint in de spits. De eindverantwoordelijke geeft in gesprek met ESPN extra tekst en uitleg.

Blind vervangt de geschorste Ryan Gravenberch op het middenveld, waardoor Lisandro Martínez centraal achterin komt te staan. "De belangrijkste overweging is: ze spelen min of meer met twee spitsen (Yusuf Yazici en Jonathan David, red.), met buitenspelers heel erg aan de binnenkant (Timothy Weah en Jonathan Bamba, red.). Wij denken Daley in een rol te krijgen, om drie tegen twee of vier tegen drie op het middenveld te krijgen, tussen de linies. Van daaruit kan hij het spel gaan maken. Dan breng je hem in zijn kracht en dan breng je de ploeg in zijn kracht", vertelt de Ajax-trainer.

Doordat Sébastien Haller niet is ingeschreven voor de Europa League, is Tadic in Noord-Frankrijk de spits van dienst. "Er wordt wel iets anders verwacht van de mensen om hem heen. Nou, daar hebben we op getraind", aldus Ten Hag. "Dusan is een speler die graag in de bal speelt. Daar ligt ook zijn kracht, om het spel van daaruit verder te verplaatsen. Maar dan moet je achter je ook mensen hebben die ook diepgang hebben. Dat hebben we natuurlijk in de basis met Neres en Antony. Maar dan moeten ze wel de juiste posities innemen. Vooral de samenhang – daar moet ik Davy Klaassen in noemen – moet goed zijn."

Ten Hag put moed uit de Champions League-wedstrijden tegen Lille van vorig seizoen: Ajax won toen beide keren, zonder een doelpunt te incasseren. "Hoe wij voetballen, dat ligt hun niet en dat hebben we vorig jaar al kunnen zien", klinkt het. "Dat zijn ze niet gewend: een ploeg die hoog druk zet – zoals wij doen – een ploeg die goed aan de bal is – zoals wij kunnen. Daar hebben ze moeite mee."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wat gaat het donderdag worden bij Lille - Ajax?

Winst Lille
29%
Gelijkspel
27%
Winst Ajax
44%
(6424 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws